Vši jsou čím dál tím více odolné. Přesto existují metody, jak se jich spolehlivě zbavit

 Ostatní 
15. března 2018 07:38 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zbavit se vší bývá zdlouhavý proces Shutterstock
Ať se to někomu líbí nebo ne, vši už dnes nejsou nic výjimečného. Ve školkách i školách se vyskytují prakticky každoročně. A podle rodičů je boj s tímto parazitem čím dál složitější. Vši jsou totiž více odolné.

Někdo spoléhá na přípravky z lékárny a zkouší jeden chemický přípravek za druhým, další se snaží vši zahubit třeba žehličkou na vlasy. Metod existuje spousta a každý si musí najít tu, která mu nejvíce vyhovuje a má podle něj nejlepší účinek.

Pokud doma rovněž řešíte vší invazi a chcete s parazity zatočit přírodní cestou, poradíme vám, jak na to. Třeba se vám právě tato metoda osvědčí. Na vši zabírá i známá Alpa, jak jsme psali zde.

Protivší zábal

Pokud vaše dítko přišlo ze školy či školky s tím, že má ve vlasech vši, nezoufejte. Nemusíte ani hned brát do ruky strojek a dlouhé vlásky nemilosrdně zlikvidovat. Zkuste nejprve tento přírodní zábal. Budete potřebovat:

  • 50 ml olivového oleje
  • 10 kapek esenciálního oleje tea tree

Postup

Obě ingredience jednoduše smíchejte, aplikujte na vlasy a nechte působit přes noc formou zábalu. Tato směs má navíc hned dvojí účinek - jednak vás zbaví vší a jednak vlasy skvěle vyživí.

Starost o vlasy nestačí

Pokud váš potomek vši domů přinese, rozhodně nebude stačit zlikvidovat vši z vlasů. Je třeba provést i další hygienické úkony. Vydrhněte své hřebeny. Vyperte minimálně při 60 °C ložní prádlo, všechny gumičky do vlasů, čepice, molitany u sluchátek, textilní hračky. Každý rodinný příslušník ať používá vlastní hřeben. Dezinfikujte polstrování sedaček, židlí atd. Za osm dnů odvšivení zopakujte. Vši z domova můžete vypudit i pomocí speciálního spreje. Na jeho výrobu budete potřebovat:

  • Mandlový olej
  • Vodku
  • Esenciální olej s vůní tea tree, levandule, rozmarýn a eukalyptus

Výroba spreje

Do 50 ml mandlového oleje přidejte po pěti kapkách esenciálního oleje. Použít můžete vůni tea tree, levandule, rozmarýnu nebo eukalyptu. Podle vašich možností vkápněte do mandlového oleje, jeden, dva nebo i všechny výše zmíněné druhy.

Pak přilijte vodku, která bude fungovat jako konzervant. Dejte do sprejové láhve a dolijte destilovanou vodou. Podle potřeby si tímto mixem sprejujte domov – polštáře, ložní prádlo, ručníky, oblečení a použít ho můžete i na samotné vlasy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008