Cloumá s vámi nervozita? Zavřete se třeba do tmy nebo se prostě smějte

 Ostatní 
22. května 2018 15:22 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zkuste pár triků, které vám pomohou se rychle uklidnit Internet
Čeká vás pohovor kvůli novému pracovnímu místu, máte třeba před maturitní zkouškou či vás čeká první rande? Pak vás zřejmě ovládá nervozita z toho, že vše pokazíte. Naštěstí známe tipy, které rychle fungují.

Situací, ze kterých můžete být nervózní, je dost. Pravděpodobně se potíte, máte zrychlený dech a tep a možná se i trochu třesete a máte pocit, že nemáte nic pod kontrolou. V takových chvílích je potřeba uklidnit se a uvědomit si, že všichni jsou čas od času nervózní a že nad svým tělem i svojí myslí máte naprostou kontrolu. Když budete mít správný přístup, nervozity se snadno a rychle zbavíte.

Dýchejte

Přestaňte dělat to, co děláte, zastavte se a soustřeďte se na svůj dech. Dýchejte zhluboka a kontrolovaně a dávejte si pozor na to, abyste nedýchali příliš rychle a mělce, jak tomu často je u nervózních lidí. Když se budete plně soustředit na svůj dech, velmi rychle se zklidníte a zbavíte se nervozity. Nadechujte se pomalu nosem a velmi pomalu a kontrolovaně vydechujte ústy. Zopakujte si tento postup desetkrát a uvidíte, že se budete hned cítit klidněji a soustředěněji. Existuje také jedna metoda dýchání, díky níž rychle usnete. Více o ní jsme psali zde.

Rozptylte se

Zkuste se rozptýlit něčím, co vás baví. Začtěte se do zajímavé knihy, tančete, zavolejte kamarádce, uvařte něco výborného, pusťte si oblíbený film nebo muziku. Uvidíte, že to půjde a budete se cítit lépe.

Jděte do tmy

Asi to bude znít divně, ale pokud jste nervózní, jděte do temné místnosti, kde můžete vypnout světla. Zaměřte se na klidné posezení a svůj dech, počítejte do padesáti a uvidíte, jak začne přicházet klid. Když jste nervózní, je to částečně proto, že máte smysly přehlcené podněty, nebo se jednoduše cítíte zahlcení. Pokud jste na veřejnosti, můžete jen zavřít oči a počítat čísla v hlavě. Jde také o skvělou metodu, jak se zklidnit, když máte pocit, že vás ovládají emoce nebo vás něco naštve.

Mačkejte balonek

Pokud býváte často vystavováni stresu a nervozitě, využijte uklidňovací míček. Mačkání a povolování vám pomůže nervozitu uvolnit a dostat ze sebe ven. Míček si můžete ponechat na svém stole, v tašce nebo dokonce i ve své kapse. Pokud jste nervózní a nemáte u sebe balonek, můžete mačkat šátek, oblečení, nebo cokoli jiného, co máte po ruce.

Přijďte dřív

Jestli vás čeká pohovor, když dorazíte o deset minut dřív, získáte pocit, že máte vše pod kontrolou a nebudete si myslet, že nestíháte. Pokud ale přijdete o půl hodiny dříve, měli byste raději čekat venku. Neměli byste svého potenciálního zaměstnavatele znervózňovat tím, že dorazíte tak brzy, že mu to způsobí komplikace. Jestli vás čeká přednáška před mnoha lidmi, přijďte i tam dříve a chvíli si sedněte mezi publikum a počkejte, až se sál zaplní. Díky tomu nebudete mít pocit, že jste ve spěchu a až přijde vaše chvíle, nebudete zbytečně panikařit.

Smějte se

Smích je nejlepší lék. A to platí i na nervozitu. Zavolejte kamarádovi, který vás vždy zaručeně rozesměje, nebo si pusťte nějaké vtipné video na internetu. Uvidíte, že na svoji nervozitu hned zapomenete.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum