Zatočte s nevzhlednou kuřecí kůží. Víme, co pomáhá

 Zdraví 
19. července 2020 09:32 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Folikulární keratóza postihuje více než 35 % populace Depositphotos
Možná, že patříte k lidem, jejichž stehna nebo paže pokrývají drobné pupínky. Folikulární keratózou trpí totiž více než 35 % lidí. Víte však, že se jí můžete zbavit?

Lidově se jí říká krupička, ale také kuřecí kůže. Tato estetická vada kůže je poměrně rozšířená jak u mužů, tak u žen. U dětí se často objevuje s příchodem puberty, hojně jsou k ní náchylné těhotné ženy. Vyrážka nebolí, ale esteticky nepůsobí vůbec hezky. Spousta žen se jí tak snaží skrývat dlouhými rukávy či nohavicemi. Její stav se ještě může zhoršit nesprávnou péčí. Co dělat a naopak nedělat?

Jak vzniká

Lidská kůže obsahuje protein zvaný keratin. Pokud jej má člověk nedbytek, začne se v pokožce hromadit a vytvoří hrubou vydutou zátku. Tak vzniká zánět a pupínek. V drtivé míře se však neobjevuje jeden jediný, ale vyskytuje se jich hned několik, většinou na celé ploše kůže. Tento výsev je často provázený okolním začervenáním, které se může vlivem většího počtu pustulek slévat do červených skvrn. Nejčastěji se vyskytují na pažích, stehnech, hýždích a zádech, někdy se objevují i na obličeji.

Někdy na celý život 

U někoho se pupínky mohou projevit v pubertě, jsou ale tací, u nichž se vyskytly již v dětství. A někomu se taky postupem času ztratí, jiný s nimi bojuje doslova celý život.  Průběh kožního problému lze ale pozitivně ovlivnit správnou péčí o pokožku. 

Nemačkat!

V žádném případě se nepokoušejte pupínky vymačkávat. Jednak vám to nepomůže, ale především vám hrozí vznik malých jizviček, kterých už se zbavíte mnohem hůře. Stejně tak si dávejte pozor na hrubé mechanické peelingy, které mohou negativně narušit vaši kožní bariéru. Pokožku si tím navíc ještě více vysušíte a ta pak produkuje ještě více keratinu. Takže výsledkem jsou další a další pupínky.

Raději sáhněte po lehkém chemickém či enzymatickém peelingu. A nebo si vyrobte peeling sami doma. Smíchejte jednu polévkovou lžíci hnědého cukru, jednu polévkovou lžíci krystalového cukru a jednu polévkovou lžíci medu se dvěma polévkovými lžícemi panenského kokosového oleje. Složky cukru z kůže budou odlupovat odumřelé buňky, med a kokosový olej pokožku vyhladí a zvlhčí. 

Moře a hydratace

Na celou řadu kožních problémů působí velice pozitivně moře. Kombinace slunečních paprsků a slané vody je pro kůži mimořádně prospěšná. Ale samozřejmě, že ne každý má tu možnost několikrát do roka jezdit za teplem. Co se týče každodenní péče, důležitá je především hydratace. Vybírejte přípravky bez parfemace a takové, které napomáhají odstranit odumřelé buňky, zabraňují hromadění keratinu a chrání kožní bariéru. K nim patří například urea, kyselina glykolová, kyselina salicylová, alfa-hydroxykyseliny (AHA) nebo ceramidy.

Strava

Důležitou roli hraje také strava. Dejte se na zeleninu. Jezte čerstvou listovou zeleninu. Zelená listová zelenina je vynikajícím zdrojem vitaminů a minerálů, jako jsou vitaminy A, B, E a C. Ty všechny jsou pro udržení zdravé a bezproblémové kůže potřebné. Snažte se vyhýbat potravinám, které mohou vyvolávat alergické reakce, jako je lepek. Alergie na něj se může mimo jiné projevovat také přecitlivělou pokožkou. Jaké další projevy může u dětí mít, jsme psali zde. Vyhýbejte se také nezdravým sladkým a šumivým nápojům.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod