Časté nadýmání komplikuje život. Příčin může být několik

 Zdraví 
27. července 2020 07:56 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nadýmání může způsobit konzumace velkého množství vlákniny  Depositphotos
Při nadýmání se ve střevech tvoří nadměrné množství plynů, kvůli kterým cítíte bolest břicha. Jednoduše se vám nadme celé břicho a musíte si nutně povolit kalhoty. Pokud vás nadýmání trápí často, měli byste přijít na důvod, proč vás neustále obtěžuje. Díky tomu se ho pak budete moci zbavit.

Nadýmání není příjemné a navíc vám komplikuje pobyt na veřejnosti. Mnohdy s ním totiž souvisí i časté odcházení plynů, za které se většina lidí před ostatními stydí. Musíte přijít na to, proč vás nadýmání trápí častěji, abyste s ním mohli zatočit. Nejčastěji jde o špatnou životosprávu, ale není to vždy pravidlem.

Mnoho vlákniny

Většinou se všude dočtete, že máte konzumovat velké množství vlákniny, protože zmírňuje zácpy či snižuje hladinu cholesterolu. Potraviny bohaté na vlákninu se v trávicím traktu pohybují pomalu a nezvyšují hladinu cukru v krvi. Vláknina však bohužel i nadýmá. Doporučené denní množství vlákniny je 38 gramů pro muže a 25 gramů pro ženy.

Vyhýbejte se některým potravinám bohatým na vlákninu. Nekonzumujte ve velkém množství fazole, jablka, čočku, hrách nebo celozrnné pečivo. Pokud vám vláknina pomáhá na jiné zdravotní potíže, zařazujte větší množství do svého jídelníčku velmi pozvolna. Trávicí trakt si na ni musí lépe zvyknout.

Nadměrné polykání vzduchu

Vzduch polykáme všichni zejména při konzumaci jídla a pití. Někteří ho však spolykají nadměrné množství, což způsobuje nadýmání a plynatost. Děje se to zejména lidem, kteří jedí hrozně rychle. Čím pomaleji budete jíst, tím bude menší riziko, že spolykáte velké množství vzduchu.

Dále se to děje, když často žvýkáte žvýkačku nebo kouříte. Více vzduchu polykají i lidé, kteří trpí záchvaty úzkosti. Během něj většinou zrychleně dýchají a doslova lapají po dechu.

Nesnášenlivost laktózy

Častým důvodem nadýmání je nesnášenlivost laktózy. Jde o druh cukru, který se objevuje v mléčných výrobcích. Jedincům, kteří mají problém trávit laktózu, chybí enzym laktáza, který to má na starosti. V tomto případě je nutné zásadně omezit konzumaci mléčných výrobků.

Střevní choroby

Za časté nadýmání může mít zodpovědnost hned několik nemocí. Může jít o celiakii, ulcerózní kolitidu, Crohnovu chorobu nebo některý z druhů rakoviny. Proto nenechávejte nic náhodě a poraďte se o svém stavu s lékařem. Dále čtěte: Letní nemoci přicházejí. Na které byste si měli dát pozor?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47