Připravte si doma karamelizovanou cibuli podle šéfkuchaře. Skvěle se hodí ke grilování

 Ostatní 
05. srpna 2020 11:51 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Karamelizovaná cibule se skvěle hodí ke grilování Depositphotos
Karamelizovaná cibule je hotový zázrak. Perfektně se hodí na hamburgery a koláče, ale také skvěle chutná ve smetanové omáčce.

Sladká, pikantní, chuťově bohatá a všestranně lahodná karamelizovaná cibule je v podstatě univerzální potravinou. Je základem domácí francouzské cibulové polévky, nesmí chybět na hamburgerech a funguje také jako skvělý doplněk k jídlům, jako jsou omelety nebo grilovaný sýr.

Připravíte ji snadno, i když ne rychle, pro sebe či pro hosty na grilovací párty u vás na zahradě. Šéfkuchař poradí, jak doma karamelizovanou cibuli připravit.

Jak připravit karamelizovanou cibuli

Karamelizovaná cibule se vždy vyrábí s několika základními ingrediencemi. Těmi jsou samozřejmě cibule, tuk, ocet a sůl a každá z nich slouží důležitému účelu. Všechny cibule obsahují určité množství cukru, ale toto množství se liší v závislosti na rozmanitosti cibule, stejně jako na místě, kde byly pěstovány. "Cibule obsahuje velké molekuly cukru, které nemůžeme vnímat v její syrové formě, ale protože se tyto molekuly rozkládají na menší molekuly teplem, po úpravě je nasládlá," vysvětluje šéfkuchař Seamus Mullen.

Co tedy každá ingredience během přípravy karamelizované cibule dělá, aby přeměnila syrovou cibuli na sladkou? "Několik polévkových lžic octa přidá hloubku chuti a kontrastu a urychlí karamelizační proces," říká Mullen. Pokud jde o tuk, zvolte máslo nebo extra panenský olivový olej. Mléčný tuk odvede lepší práci, aby zabránil lepení cibule na pánvi. Klíčem k výrobě karamelizované cibule je vařit je při nízké teplotě po dlouhou dobu. A to není proces, který můžete nějak uspěchat.

Jaký je postup přípravy karamelizované cibule

Karamelizovaná cibule se obvykle vyrábí na varné desce. Nejprve se bílé nebo žluté cibule nakrájí a dají na rozpuštěné máslo nebo olej. Následně je osolte a pomalu míchejte, dokud nezíská zlatohnědou barvu, což potrvá asi 45 minut až hodinu. Na konci procesu vaření se přidává ocet, jako je jablečný mošt nebo balsamico. To zesiluje chuť cibule a kyselina z octa pomůže uvolnit všechny chutné hnědé kousky cibule ze dna pánve.

Mullen doporučuje vařit karamelizovanou cibuli v hlubokém nerezovém hrnci nebo v hluboké pánvi, kde se vytvoří velké množství páry, která pomůže cibuli zjemnit. Litinová pánev bude také fungovat dobře, ale těžká černá pánev spíš absorbuje teplo rychleji, což ovlivní rychlost, jakou cibule karamelizuje. Dále čtěte: Ochlaďte se skvělým domácím ananasovým čajem s tymiánem nebo rozmarýnem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod