Meloun pro naše zdraví. Jezte ho i se slupkou!
Je tomu skutečně tak, že nejen sladká část melounu, ale především vrstva pod tmavě zelenou či žíhanou vrstvou slupky jsou hotovým elixírem zdraví. Pojďme tedy společně zjistit, co všechno můžeme od melounu a jeho slupky čekat.
Červená část
Sladká část melounu je bohatá na vodu. Té zde najdeme asi 92%. Je v ní samozřejmě i cukr, a přestože meloun obsahuje mnoho vlákniny, má i poměrně vysoký glykemický index. Nečekejte tedy, že při konzumaci většího množství melounů budete hubnout. Na druhou stranu meloun obsahuje značné množství lykopenu, což je látka, která má protirakovinné účinky. Meloun obsahuje též mnoho vitaminu B6, který je odpovědný za mnoho procesů v těle. Mimo jiné ovlivňuje pozitivně naši psychiku. Nechybí draslík a provitamin A, který má silné antioxidační účinky, pomáhá hojení ran, ovlivňuje náš zrak a zlepšuje tvorbu krve.
Meloun dobře povzbuzuje trávení. Zafunguje při zácpě, propláchne ledviny, zlepší krev, provede částečnou detoxikaci organismu. Budete se zkrátka cítit dobře.
Slupka
Slupka obsahuje mnoho zinku, který při běžném použití melounu skončí v koši nebo na kompostu. Přitom má zinek tolik pozitivních účinků na tělo, že to je doslova škoda. Pomáhá totiž tvořit inzulin, uplatňuje se při tvorbě dopaminu, čímž dále zlepšuje náladu. Ovlivňuje metabolismus sacharidů i dalších látek v těle. Všichni známe dobrý účinek zinku na stav naší pokožky. Méně se ví, že pozitivně ovlivňuje naši imunitu, urychluje hojení ran a je dalším účinným antioxidantem. Spolu s provitaminem A je tak v melounu opravdu hodně látek, které mohou zajistit naše pevné zdraví. Zinek také funguje jako prostředek proti překyselování organismu. Další zajímavé inspirace, jak posílit imunitu prostřednictvím jídla, které chutná, najdete v článku zde.
Jak slupku využít
Pokud se vám nechce se zatěžovat složitou přípravou, můžete prostě při jezení melounu kousnout více i do bílé části. Nebude sice sladká, ale teď už víte, že je plná zdravého zinku a dalších potřebných látek. Jestliže chcete využít slupku na maximum, stačí důkladně vše omýt a i se zelenou vrstvou prohnat kvalitním odšťavňovačem. Je jasné, že pro chuť můžete do výsledné šťávy přidat i další složky. Buď trochu červené části melounu nebo jiné ovocné či zeleninové šťávy. To už záleží jen na vás a vaší chuti.