Znáte cold brew? Vyzkoušejte, stojí to za to!
Cold brew neboli studená káva se opravdu nevaří. Její příprava probíhá za studena. O to překvapivější jsou ale výsledky, které doslova šokují. Jen je třeba si tuto lahodnou kávu připravit s předstihem. Pokud vás zajímá správná příprava klasické kávy, můžete pokračovat článkem zde.
Příprava
Na přípravu cold brew kávy potřebujeme hruběji mletou kávu. Ideálně ji nameleme těsně před přípravou. Jeden díl kávy zalijeme zhruba deseti díly studené vody a vše necháme asi 12 hodin vyluhovat. Následně přefiltrujeme nebo využijeme nádobu na frenchpress. Abychom umocnili chladivý efekt tohoto nápoje, můžeme do něho přidat led. Každopádně jde o skvělou kávu pro letní měsíce.
Jak chutná
Cold brew je překvapivě lahodná, tmavě vyhlížející káva, která má potlačené hořké chutě. Naopak se u tohoto způsobu přípravy zdůrazní sladkost kávy. Dominují tóny čokoládové a ovocné, ale kyselost kávy je také nižší než u stejného druhu, který se připraví jako espresso.
Kofein
Cold brew je poměrně nenápadný způsob, jak z kávy dostat maximum kofeinu. Tato látka se totiž rozpouští ve vodě. Zatímco při přípravě klasického espressa se káva dostává do kontaktu s vodou jen po omezenou dobu, zde se vyluhuje plných dvanáct hodin. Obsah kofeinu je tedy mnohem vyšší. Pozor by si proto měli dát osoby, které jsou na kofein citlivější. Také této kávy nepijte mnoho. Chcete-li obsah kofeinu poněkud snížit, zkraťte čas louhování. Přijdete ovšem také o mnohé chuťové tóny.