Znáte Kimči? Tento vitaminový zázrak patří k nejzdravějším potravinám planety
Dříve se ještě přesně nevědělo, proč je kysané zelí tak zdravé. Zajímavé ovšem je, že i když je to dnes vědecky prokázané, s kysaným zelím se v našich kuchyních již tak často nesetkáme. A to je škoda a velká chyba zároveň.
Korejci jsou o krok dál
Kdyby se měla volit jedna národní potravina, zvedla by většina z nás ruku právě pro kysané zelí. Jednak má obrovské možnosti využití v kuchyni, jednak je nadupané zdraví prospěšnými látkami. Věděli to už Egypťané, kteří jej považovali za všelék, a řecký filozof Pythagoras ho doporučoval jako balzám na pocuchané nervy. Mořeplavec Kryštof Kolumbus bral na své dlouhé cesty dokonce plné sudy kysaného zelí jako lék na kurděje.
Zatímco v Česku na své kysané zelí trochu zapomínáme, jsou země, kde je kvašená zelenina nad všechny rozkoše. Třeba na korejském poloostrově není snad jediné domácnosti, ve které by chyběla tradiční nakládaná zelenina kimči. Roční spotřeba kimči na obyvatele je neuvěřitelná: přes 30 kg (a to včetně miminek)! Kimči Korejcům a Japoncům náramně chutná, jedí ho samotné, přidávají do jídel, míchají do salátů, balí do placek a listů, prostě dopřávají si jej denně. Hrdě pak tvrdí, že za jejich dlouhověkost může právě uctívané kimči.
Čím je tak výjimečné
Kimči se dělá podobně jako naše kysané zelí, jen z více ingrediencí. Jedná se o směs složenou z pekingského zelí, mrkve, bílé ředkve, chilli papriček, česneku, zázvoru, rybí omáčky a dalších surovin. Ty se promíchají a nechají zkvasit, neboli fermentovat. Bakterie mléčného kvašení pak s pokrmem udělají své divy. Kimči je pak nejen v zimním období cenným zdrojem vitaminů, minerálů, enzymů a dalších živin. Je přirozeně nízkokalorické, plné vlákniny a laktobacilů, které přispívají ke správnému trávení. Korejci o svém kimči hovoří jako o zázraku a poprávu jej pasovali na národní potravinu. V Soulu mu dokonce zřídili muzeum a v každé oblasti pořádají okázalé festivaly věnované této superpotravině. Prestižní časopis Health pak zařadil kimči do první pětky nejzdravějších potravin planety.
Cestu ke kimči si musíte najít, pak už ji ale neopustíte
Kimči si klidně můžete udělat i doma, existují desítky „počeštěných“ receptů, abyste hliněné hrnce napěchované zeleninou nemuseli zakopávat na zahradě jako Korejci. Doporučujeme však nejdříve vyzkoušet kimči kupované, abyste po prvním soustu doma vyrobeného kimči celou várku nevyhodili. Ono totiž nevoní nijak vábně a s chutí je to možná ještě horší. Když poprvé ochutnáte kimči, asi se vám zkřiví ústa, což se mnohým z nás stalo zřemě i s prvním soustem kysaného zelí. Prostě ke kimči si musíte najít cestu, pak to už ale bude láska na celý život. Vždyť i jedno korejské přísloví říká: Muž může být bez ženy, ale nikdy ne bez kimči. A pokud si prozatím na vlastní výrobu kimči netroufáte, zkuste začít u kvalitního domácího kysaného zelí.