I v pastelkách je velký rozdíl. Na co si dát pozor při jejich výběru?

 Děti 
21. září 2018 12:27 / Marie Šťastná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nevýrazné barvy značí zoufalou kvalitu pastelek Pixabay
Nevýrazné barvy, pastelky v ruce kloužou, navíc se často lámou. Něco vám to říká? Zřejmě jste v obchodě ve snaze ušetřit sáhli po levné sadě. Kupovat pastelky bezhlavě se ale nevyplatí. Dětem můžete malování spíš znechutit a častým nakupováním zbytečně provětráte vlastní peněženku.

I tak obyčejnou věc, jako jsou dětské pastelky, se vyplatí kupovat s rozvahou. Přestože na nás číhají desítky různých druhů, nenechte se zmýlit lákavými obaly, nápisy nebo cenou. Mějte naopak na paměti, že kvalitní pastelky za stovku nepořídíte. Jiné se navíc hodí pro dvouleté dítě, jiné pro školáka.

Aby dětem padly do ruky

Pastelky berou děti do ruky už v raném věku. A především v tomto období je jejich výběr velmi důležitý. Jestli chcete, aby u kreslení nějakou dobu vydržely, na sadu klasických barevných tužek zapomeňte. Obecně platí, že nejmenším dětem se nejlépe drží v ruce silnější a kratší pastelky, které mohou snáz ovládat a procvičovat tak vlastní motoriku. Nejlepším pomocníkem pro správné držení jsou pak pastelky trojhranné.

Vůbec nejlepším způsobem, jak typ pastelky vybrat, je předložit dítěti několik různých druhů, které doma najdete. Skvělou příležitostí je pak „vyzkoušet“ pastelky na návštěvě, kde mají děti. Po kterých sahá vaše dítě nejčastěji, s těmi se mu zřejmě nejlépe kreslí. Nemusí totiž platit, že co nejvíc vyhovovalo staršímu sourozenci, s tím se spokojí mladší. Jak je známo, každé dítě je individuální – stejně tak, co se výběru pracovních pomůcek týče.

Pokud se vrátíme k obecným pravidlům, v pozdějším věku mohou být jakýmsi kompromisem šestihranné pastelky. Delší, kulaté a tenčí pastelky si však může dovolit až školák. Rozlišit přitom můžete při jejich výběru i skutečnost, zda je pravák, či levák. Nepodceňte ani výběr psacích potřeb pro školáka.

Nejlevnější obyčejně zklamou

Zatímco některé dítě si bohatě vyhraje s dvanácti barvičkami, jiné touží po širší barevné škále. I ti největší kreativci si přesto většinou vystačí s šestatřiceti odstíny. Důležitější je totiž jiná věc, a tou je sytost barev. V tomto ohledu můžete spatřit mezi pastelkami obrovský rozdíl. S některými by člověk prodřel stůl a barvy jsou velmi nevýrazné, na jiné nemusíte tolik tlačit a jednotlivé odstíny krásně vystupují z obrázku. Právě tady se pozná kvalita.

Pastelky si v obchodě vyzkoušet nemůžeme. Přesto existují jistá vodítka, která nám mohou v tomto směru s dobrým výběrem pomoct. Tím prvním je místo a cena. Nesčetné zkušenosti rodičů hovoří o tom, že pastelky zakoupené za pár korun v supermarketu opravdu za moc nestojí. Vyplatí se tedy zajít do papírnictví a nesledovat jen cenu. Dobré pastelky stojí dvě stě korun, ale i šest stovek. Tady už záleží na prioritách. Vyzkoušet lze pochopitelně nejdřív „levnější“ variantu z dražšího výběru a v případě nespokojenosti sáhnout po jiné. Zklamání ale určitě nebude tak obrovské, jako při nákupu z reklamního letáku.

Kompromis mezi sytostí a lámavostí

Asijský výrobce nemusí být vodítkem toho, že jsou pastelky valné kvality. K nejlevnější výrobě se totiž uchyluje celá řada dodavatelů. A jak je to s lámavostí? Existuje spojitost mezi sytostí barvy a lámáním tuhy. Nejměkčí pastelky obyčejně nejvýrazněji kreslí, zato mají větší tendenci se zlomit, navíc se hůř strouhají. Přesto lze najít přijatelný kompromis. Navíc podle nejrůznějších zkušeností a testů se postupem času lámou všechny.

Náš tip:

Pro menší děti se vyplatí koupit pastelky v plechové krabičce. Jsou sice dražší, ale budou mít svůj stálý obal, který na rozdíl od papírového nepodléhá zkáze. Časem do něj uskladní novější pastelky. Starší děti pak potěší speciální druhy pastelek. Patří mezi ně různé umělecké pastelky, akvarelové pastelky nebo progressa, s nimiž lze i stínovat nebo dál pracovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve