Pokud jste stále unavení, bez chuti do práce a zesláblí, možná na vás dopadá jarní únava

 Zdraví 
25. března 2020 15:58 / Hana Jordánová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Na jaře na vás může padnout jarní únava Depositphotos
Jaro už sahá za kliku a my se můžeme těšit na sluníčko. Bohužel jsou mnozí z nás unavení, bez chuti do práce a zesláblí. Padla na nás jarní únava. V zimě dostalo naše tělo zabrat. Je vyčerpané, a je proto důležité ho nyní podpořit, dopřát mu regeneraci a jarní únavu co nejvíce zmírnit.

Jarní únavě je ale důležité předcházet prevencí, a to během celého roku. Nestačí se pokoušet napravit své nedostatky, až když únava přijde, ale během celé zimy bychom měli myslet na to, aby naše tělo mělo dostatek těchto důležitých látek a na jaře se pak únava vůbec nedostaví.

Příčiny jarní únavy

Zimní období

Ač se to může zdát neuvěřitelné, jarní únava vzniká už v zimě. Může za to jak snížení pohybových aktivit během nejchladnějšího období roku, tak i nevhodný jídelníček, který přes zimu jen málokdy obsahuje složky tolik pro lidské tělo potřebné – zeleninu a ovoce.

Mezi další faktory, které se na vzniku jarní únavy mohou podepsat, jsou kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Tomu se totiž v období zimy holduje nejen „na zahřátí“, ale velkou měrou se podílí i na bujarosti silvestrovských oslav.

Nedostatek vitaminů

Mezi nejběžnější patří nedostatek základních vitaminů, jako je vitamin D z nedostatku slunečního záření, nedostatek vitaminu A, C a vitaminů skupiny B, především B1, B2. Je tedy potřeba se soustředit na svou stravu, zařadit celozrnné výrobky a větší množství ovoce a zeleniny a omezit živočišné a rafinované produkty. Vitaminy také doplníme ovocnými a zeleninovými šťávami a doporučujeme i zelené pití z čerstvých zelených bylin, jako je špenát, zelená nať z mrkve, petržele, kadeřavá petrželka bohatá na vitamin A, a z planých bylin vyrůstající pampeliškové lístky, kopřiva a jiné plané dary přírody.

Dehydratace

Na jarní únavu má také velmi závažný vliv dehydratace. Možná nám to nepřijde, ale zejména v zimě nemáme žíznivé pocity a zapomínáme na pití čisté vody. Každá buňka našeho těla potřebuje ke své správné funkci vodu a právě vody bychom měli vypít 2 - 3 litry za den. Pokud má tělo vody nedostatek, projevuje se to mnohými problémy od bolení hlavy a nejrůznějších dalších nejasných bolestí, problémy s ledvinami a močovými cestami, ale i třeba nesoustředěností, podrážděností a výbušností. Jak je to možné? Náš mozek pracuje ze směsi vzduchu, glukózy a vody, z nedostatku vody může tedy vyplynout roztržitost, únava a podrážděnost, chabá paměť. Když tedy cítíte únavu, pokuste se zaměřit na dostatečné pití vody a hlídejte si její množství.

Jak bojovat s jarní únavou

Kvalitní spánek

Ideální je spát v místnosti s nižší teplotou. Spánek v chladné místnosti má totiž pozitivní vliv na metabolismus, který tak více spaluje tuky. Četné výzkumy navíc prokázaly, že spánek v chladu zaručuje jeho lepší kvalitu. Díky tomu náš organismus více relaxuje, rychleji regeneruje a druhý den lépe odolává stresu. Jen tak může organismus úspěšně regenerovat. S vynálezem žárovky se vkradlo do lidského života i ponocování a s tím spojená nevyspalost. Jak často okrádáme své tělo o důležitý spánek, při kterém se každá buňka regeneruje. Dříve měli naši předkové jiný biorytmus a přes zimu doplňovali síly delším spánkem. Nejdůležitější čas, kdy se tvoří dostatek hormonu melatoninu - hormonu mládí, je před půlnocí do 4. hodiny ranní. Přes den, za světla, se jeho tvorba zablokuje. Nenechte tedy televizi okrádat vás o cenné síly a uvidíte, že to přispěje k vaší jarní svěžesti. Nedostatek spánku může způsobit zvýšení stresu, vyčerpání, špatné nálady a depresi.

Jídelníček

Je naprosto normální, že se přes zimu uchylujeme k tučnějším a těžším jídlům. S příchodem jara je to ale třeba změnit. Zdravá a pestrá strava podporuje dobrý stav těla, to všichni víme, a na jaře je třeba dodat tělu hlavně vitaminy z čerstvého ovoce a zeleniny. Obecně zdravý člověk nemusí zařadit vitaminy v tabletách, kromě vitaminu D, kterého máme přes zimu všichni nedostatek. Do jídelníčku přidejte i ořechy, luštěniny a bylinky. Trávicímu traktu prospějí kysaná mléka a kvalitní jogurty, které podpoří střevní mikroflóru. To vše podpořte ještě dostatečným pitným režimem, odborníci doporučují především pramenitou vodu, různé minerální vody a bylinné čaje.

Myslete pozitivně

Už staré pořekadlo praví, že ve zdravém těle je zdravý duch. Platí to ale i naopak. Pokud bude člověk na jaře myslet pozitivně a nebude se jarní únavou příliš zabývat, možná vůbec nepozná, že na něj nějaká jarní únava přichází. Dopřejte si čas na odpočinek, věnujte se oblíbeným činnostem, nestraňte se ani společnosti. Pozitivní myšlení a psychická pohoda jsou velmi důležité. A to zejména ve vyšším věku. Je důležité radovat se i z maličkostí, časné jaro je náročným obdobím, kdy se mohou častěji vyskytovat jak deprese, tak pocit únavy. Tak tedy s pozitivní myslí proti jarní únavě! 

Pohyb na čerstvém vzduchu

Ideální jsou procházky na čerstvém vzduchu. Vystavte se (s mírou) také jarnímu sluníčku, jehož svit také podporuje naši imunitu a nabíjí nás pozitivní energií. Není třeba trávit hodiny v posilovnách. Přes zimu většina lidí tráví svůj čas u obrazovky, počítačů, prostě ve fyzické nečinnosti. Všechny části těla, ať už jsou to svaly kosterní nebo srdce, mají tendenci slábnout a zmenšovat se, pokud nejsou používány. Bez pohybu není v těle zajištěno dostatečné prokysličení a jak známo kyslík ke své správné funkci potřebuje každá buňka. Pravidelný pohyb a posilování vašeho těla i přes zimu vám zajistí nejen dobrou fyzičku, ale posílí i váš imunitní systém. Jen tak se můžeme zbavit jarní únavy.

Detoxikace

Naše tělo je po zimě zanešené a potřebuje se zbavit usazených škodlivých látek, které mimo jiné způsobují také únavu. Pro detoxikaci organismu poslouží jarní byliny, které začínají právě rašit. Je to především kopřiva, která čistí krev a dodává vitamin C, pampeliška, která dodá hořčík a čistí ledviny a jiné zelené býlí. Výborný je k tomuto účelu zelený nápoj a pokud nemáte tu možnost ho dělat, využijte kopřivový čaj. Naši předkové využívali k detoxikaci i půsty. Je to velmi účinná zbraň, jak zbavit těla škodlivin. Může to být půst úplný, nebo pokud to nezvládnete, jezte pouze ovoce s ovocnými šťávami třeba jeden den v týdnu.

Bojujte proti stresu

Stres je faktor, který sám o sobě vyvolává v těle ochabnutí a velkou únavu i bez té jarní. Je proto potřeba proti němu účinně bojovat. Se stresem se lépe vyrovnáte fyzickou aktivitou, která vyplavuje do těla hormony dobré nálady a pomáhá se tak se stresem lépe vyrovnat. Na jarní únavu skvěle pomáhají bylinky. Více čtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008