Pomozte tělu při nedostatku železa. Zařaďte potraviny, které opravdu pomohou

 Zdraví 
24. března 2020 14:14 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zpozornět byste měli, když vás unaví i běžné činnosti Depositphotos
Únava, bolesti hlavy, malátnost, obtížné dýchání či bušení srdce, ale i nervozita a podrážděnost. S tím vším se vaše tělo může potýkat, pokud bojuje s nedostatkem železa. Jeho dlouhodobý nedostatek často vede k chudokrevnosti, ale pojí se i s jinými nemocemi, které pro vás mohou být ohrožující. Železo je totiž velkým pomocníkem při přenášení kyslíku v těle.

Řešením jsou v lepším případě tabletky či kapky naordinované lékařem, které je však vhodné doplnit správnými potravinami bohatými na obsah tohoto mikroprvku. Do jídelníčku byste tedy určitě měli zařadit především vnitřnosti, červené maso nebo třeba listovou zeleninu. 

Železo je potřeba už při vývoji

Velké množství železa obsahuje řada potravin, s nimiž se denně setkáváme. A pokud jíme skutečně pestrá jídla, neměl by být dostatek železa problém. Jsou však situace, kdy je nutné tyto potraviny zařadit do jídelníčku ve zvýšeném množství. Ženy by na to měly myslet zejména v období menstruace, ale také v těhotenství, kdy potřeba železa velmi stoupá a je stěžejní pro to, aby se děťátku správně vyvinul mozek. A na správný přísun železa by se také mělo myslet u dětí i seniorů.

Zdraví z luk i hlubin 

Mezi důležité zdroje železa patří především hovězí a jehněčí maso, a také vnitřnosti, jako jsou například játra. Alespoň třikrát týdně by se tak ve vašem jídelníčku měla objevit jídla složená právě z těchto pochoutek. Na své si v tomto přijdou také milovníci středomořské kuchyně, jelikož bohaté na železo jsou také mořské plody. Pokud tedy máte možnost, s klidem si během týdne dopřejte škeble, mušle, ústřice nebo slávky. Například 100 gramů škeblí obsahuje až 28 mg železa, což představuje 155 % denní doporučené dávky, a navíc jsou bohaté i na další látky, jako jsou bílkoviny či vitaminy C a B12.

Zařaďte i luštěniny a hřiby

Ačkoli nejvýznamnějšími zdroji železa jsou právě živočišné pokrmy, obavy nemusejí mít ani lidé, kteří pojídání masa příliš neholdují. Velmi bohaté na železo jsou totiž překvapivě sušené hřiby nebo třeba luštěniny, jako jsou fazole, čočka či sója. 200 gramů vařené čočky obsahuje 37 % denní doporučené dávky železa, což rozhodně není málo. Luštěniny jsou navíc bohatým zdrojem kyseliny listové, hořčíku, draslíku a vlákniny. Slušnou dávku nabízí také pórek nebo kešu oříšky. A pokud máte rádi například drožďovou pomazánku, zvesela si ji můžete dělat třeba každý den. Čtěte také: Třetina Čechů má nedostatek hořčíku. Leckdy i vlastní vinou.

Ne každá potravina pomáhá

Při konzumaci jídla myslete také na to, že například cukr, tavené sýry nebo živočišné tuky vám dodají naprosto minimální množství železa, smetana, zakysané výrobky či alkohol vám nedodají železo žádné. A nezapomínejte, že se v případě anémie musíte zaměřit nejen na potraviny bohaté na tento mikroprvek, ale také na ty, které jeho obsah v těle snižují. Měli byste se tudíž vyvarovat nadměrného pití kávy a čaje, zvýšeného přísunu vlákniny nebo pojídání většího množství čokolády.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008