Pažitka je nenáročná bylina s obrovskými zdravotními účinky. Chrání i před rakovinou prsu, plic či žaludku
Mít pažitku po ruce se zkrátka vyplatí. V kuchyni ji lze použít prakticky všude tam, kde se hodí i běžná cibule. Seznam zdravotních účinků této rostliny je velmi dlouhý:
- podporuje imunitu, obranyschopnost organismu
- má protizánětlivý účinek
- působí antivirově
- má protihoubový účinek
- snižuje krevní tlak
- působí jako prevence proti sraženinám v krevním oběhu
- minimalizuje riziko infarktu, angíny pectoris
- působí preventivně proti mrtvici
- zlepšuje trávení a "čistí střeva"
- podporuje chuť k jídlu
- má močopudný účinek
- je vhodná pro rekonvalescenci (znovuobnovení sil po zátěži - nemoc, stres apod.)
- likviduje střevní parazity
- snižuje hladinu cholesterolu a působí jako prevence aterosklerózy
- má vliv na kvalitu kostní tkáně, bojuje proti osteoporóze
- zpomaluje Alzheimerovu chorobu
- funguje jako prevence rakoviny jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu, plic a dutiny ústní
- má protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek
Účinné látky v pažitce
Pažitka obsahuje vysoké množství vitaminu C, dále riboflavinu, draslíku, vápníku, fosforu, sodíku, železa, beta-karotenu a chlorofylu.
Má velmi nízký obsah kalorií, 100 g čerstvých listů obsahuje pouze 30 kalorií. Nicméně, bylinka obsahuje mnoho znamenitých flavonoidů, antioxidanty, rostlinné vlákniny, minerální látky a vitaminy, které mají osvědčené přínosy pro zdraví.
Zelená síla
Pažitka obsahuje více rostlinné vlákniny než ostatní zástupci cibulovitých rostlin jako cibule, šalotka, pórek a podobně. 100 g čerstvých listů vám poskytne 2,5 g, což je 7 % z denní doporučené dávky vlákniny.
Tato nenápadná rostlina obsahuje thioetherové antioxidanty, které se enzimatickou reakcí v těle mění v alicin. Ten mimo jiné snižuje tuhost cév a tím snižuje celkový krevní tlak. Kromě toho, má fibrinolytické účinky, které odstraňují sraženiny v cévách, což pomáhá snížit celkové riziko ischemické choroby srdeční (ICHS), periferní cévní onemocnění a mrtvice.
Zpomalí i Alzheimerovu chorobu
Pažitka obsahuje více vitaminu A než jakákoliv jiná cibulová zelenina. 100 g čerstvých listů pokryje 145 % denní doporučené dávky. Kromě toho zelené listy obsahují jiné flavonoidy, fenolové antioxidanty, jako jsou karoteny zea-xanthin a lutein. Společně tyto sloučeniny pomáhají chránit lidské tělo před rakovinou plic a ústní dutiny.
Pažitka má také některé další důležité vitaminy, jako je vitamin C a K. 100 g čerstvých zelených lístků obsahuje 212,7 mikrogramu nebo 177 % doporučené denní dávky vitaminu K. Vědecké studie ukazují, že vitamin K má potenciální úlohu pro zdraví kostí. Vitamin K v potravě pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby.
Vhodná pro těhotné ženy
Čerstvá pažitka je bohatým zdrojem folátů. 100 g listů pažitky zajišťuje 105 mikrogramů nebo 26 % denní doporučené dávky folátů. Kyselina listová je nezbytná pro syntézu DNA a buněčného dělení. Přiměřené množství kyseliny listové v potravě během těhotenství může pomoci zabránit poškození plodu dítěte.
V listech pažitky jsou zastoupeny vitaminy ze skupiny B-komplex, stejně jako některé základní minerální látky, jako je měď, železo, mangan, zinek a vápník. Obsahují také několik důležitých vitaminů, jako je pyridoxin, kyselina pantotenová, niacin, riboflavin, thiamin, a to vše ve zdravých poměrech. Zdraví prospěšná je také bazalka, o tom, jak si ji doma sami namnožit, jsme psali zde.