خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn

Alternativní mouky: Slyšeli jste o jablečné?

Jablečná mouka je dokonce český vynález, na který máme patent!
 Zdraví 
21. dubna 2017 10:00 / Shutterstock
  6   0
Tak jako se ze zralého a suchého obilí vyrábí mletím obilná mouka, tak se ze zralých, kvalitních jablek vyrábí mouka jablečná. Je přirozeně bezlepková, má nasládlou chuť a je zdrojem zdraví prospěšných látek. Využívá se především k přípravě moučníků.

Jak se vyrábí

Jablečná mouka se vyrábí z celých jablek, které se nakrájí a usuší. Usušené se rozemelou na potřebnou hrubost, tím je jablečná mouka hotová a je bez dalších přísad. Při sušení je důležité dodržet správný technologický postup, aby si uchovala svou původní chuť, vitamíny, minerály a aroma. Jablka se například nesmí před sušením drtit. Každé jablko obsahuje okolo 85% vody. Pro výrobu jednoho kila jablečné mouky je tak zapotřebí téměř 10 kg celých jablek.

Vlastnosti mouky

Jablečná mouka je přirozeně bezlepková. Lze s ní nahradit jak běžnou mouku, tak lze použít jako přirozené sladidlo do každého receptu namísto cukru. Jablka obsahují ovocný cukr, který v pečivu často plně nahradí běžný cukr. Má výraznou nasládlou chuť i vůni a je zdrojem pozitivně působících antioxidantů a obsahuje vitamín C.

Na co se používá

Své využití najde především ve sladké kuchyni a při přípravě moučníků. Zda z těsta uděláte dortový korpus, pomerančové sušenky, ovocný koláč nebo i zajímavě chutnající bramborové placky je jen na vás. Určitě každý objeví další možnosti uplatnění a zpracování. Má výraznou nasládlou chuť i vůni a je ideální i do jogurtů nebo musli. Moučníky z jablečné mouky jsou trvanlivé!

Cena a dostupnost

Jablečnou mouku seženete především na internetu v různých velikostech balení. Tak třeba 300g sáček seženete pod sto korun.

Jak ji vyrobit doma

Omytá a nakrájená jablka usušte buď v sušičce nebo troubě do sucha. Vysušená jablka poté umelte v mixéru do jemna. Z jednoho kilogramu jablek získáte zhruba 100 g mouky, ze kterých upečete celý dortový korpus. Pozor ale! Do mouky je potřeba přidat ještě trochu škrobu. Kolik a jakého, to je právě tajemství českého patentu.

Kateřina Kofroňová | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Nádherná místa, kde se můžete koupat po celý rok. Zadarmo vás zahřeje léčivá termální voda

Zprávy

Miliardové projekty nelze uhlídat, tvrdí exprimátor Pavel Bém

Bydlení

Proměňte svou starou ložnici v místo, kde se vám bude krásně spát i snít