Typicky letní sangrii si můžete doma připravit z mnoha různých ingrediencí
Sangrii si snadno vyrobíte doma sami, ideálně do velkého džbánu a v mnoha příchutích. Prakticky záleží jen na tom, jaké ovoce chcete do základu tohoto letního nápoje použít.
Sangria je totiž drink typický pro Pyrenejský poloostrov, takže velmi oblíbený je zejména ve Španělsku a Portugalsku. Tam se do receptu používá brandy, které se ale při domácí výrobě dá nahradit dostupnou vodkou.
Co pro přípravu sangrie potřebujete
Na osm porcí potřebujete čtvrt sklenice cukru, jednu sklenici vodky, dvě láhve červeného vína nebo rosé a v neposlední řadě celkem čtyři sklenice nakrájeného ovoce. Například dvě sklenice nektarinek a dvě sklenice jahod. A samozřejmě také mátu na ozdobení celého drinku.
Jaký je postup přípravy sangrie
Cukr rozehřejte v nutném množství vody a přelijte ho do nádoby, ve které budete sangrii připravovat. Následně přidejte vodku a ovoce, nádobu uzavřete a nechce ovoce ve vodce a cukru ležet alespoň dvě hodiny, barmani ale dokonce doporučují dva dny. Poté přilejte dvě láhve vína podle vlastního výběru a pořádně promíchejte. Servírujte následně do sklenic s ledem a ozdobte mátou.
Jaké ovoce můžete do sangrie použít
Kromě již zmiňované osvědčené kombinace nektarinek a jahod můžete volit z mnoha chutných ovocných variant.
Barmani doporučují například kombinaci citronu a melounu nebo malin a švestek, což je kombinace, která nejvíce vyhovuje našim lokálním potravinám. Oblíbené jsou ale i další ovocné kombinace. Například kiwi s hroznovým vínem, sangria s lesním ovocem včetně borůvek, jahodovo-mangová kombinace či malinovo-rebarborová.
Vyrobit si doma můžete samozřejmě také nealko sangrii. Pochopitelně do ní nedáte žádnou vodku a víno nahradíte sodovkou nebo nealkoholickým vínem. Dále čtěte: Připravte si domácí studenou kávu podle profesionálního baristy.