Je možné ovlivnit pohlaví dítěte?

 Děti 
04. července 2018 09:45 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Holčička nebo chlapeček - pro někoho důležitá otázka Shutterstock
Zdálo by se, že odpověď je jednoznačná a zamítavá. Přesto existují různé názory, že je tomu jinak. Přinášíme nejvýraznější z nich. A jestli máte sami nějaké zkušenosti, můžete se s nimi podělit v diskusi pod článkem.

Z matematického hlediska se pravděpodobnost toho, že se narodí holčička nebo chlapeček rovná padesáti procentům. Jak si ale vysvětlit, že v některých rodinách jsou samí kluci a jinde samá děvčata? Jde o náhodu nebo je za tím ještě něco jiného? A dalo by se něco využít k tomu, abychom zvýšili pravděpodobnost početí dítěte určitého pohlaví?

Strava

Vědci prokázali, že určité ovlivnění pravděpodobnosti pohlaví potomka má na svědomí strava. V zásadě jde o to, jestli je vaše jídlo bohatší na sacharidy, a to třeba i ve formě obilovin či nikoliv. Energeticky bohatší strava dává tělu informaci, že je období blahobytu. V takové době pak příroda mírně preferuje narození mužského potomka. Jestliže je strava energeticky chudší, tělo předpokládá nouzi a v té době mají statisticky mírně navrch holčičky. O důvodech tohoto fenoménu můžeme spekulovat. Jisté také je, že si jen těžko můžeme tímto způsobem ovlivnit pohlaví potomka s jistotou. A už vůbec by nebylo dobré se před plánovaným početím začít trápit nad tím, co jíst.

Počasí

Podle některých názorů i studií umí pohlaví dítěte ovlivnit i počasí. Jednotlivé studie se ale velmi liší. Zatímco v jedné z nich finští vědci doložili, že v období teplejšího počasí se s větší pravděpodobností narodí chlapečci, pak zase jiné studie ukazují, že s přesunem do teplejšího klimatu, tedy v našem případě na jih, je vyšší pravděpodobnost narození děvčátka. Je ale pravda, že finská studie předpokládala, že dvojice zůstává ve svém bydlišti, kdežto ta druhá si všímala rostoucí pravděpodobnosti narození holčičky směrem k rovníku.

Doba styku

Mnohem zajímavější a pravděpodobnější je doba, v níž k pohlavnímu styku dojde. Pokud k němu dojde dva až tři dny před ovulací, roste významně pravděpodobnost narození děvčete. Naopak při ovulaci a těsně po ní zase stoupá pravděpodobnost narození chlapce.

S tím souvisí i podobné sledování, které tvrdí, že u párů, které mají pravidelný sex, je vyšší pravděpodobnost narození holčičky. U těch, které mají sex příležitostně nebo v tom případě, že se jen při ovulaci uvolní v těle ženy cesta pro pronikající spermie, je zase pravděpodobnější narození chlapce.

Další metody

Ostatní metody už nemají mnoho společného se zdravým rozumem. Někteří lidé řeší sudé a liché dny, jiní mají za to, že pohlaví dítěte ovlivní směr, jakým dvojice při početí potomka leží. Nakonec je stejně nejlepší se těšit především na dítě jako takové a nedbat příliš na to, zda to bude holčička nebo chlapeček. A u obou pohlaví je pak podstatné, co do dítěte ve výchově vložíme. K tomu nám může být pomocí i zajímavý článek o tom, co svým dětem často říkat, který najdeme zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008