Jak zorganizovat dobrou svatbu? Nepodceňujte tyto zdánlivé maličkosti

 Ostatní 
03. července 2018 07:44 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro spokojenost snoubenců i hostů je dobré se držet několika zásad Shutterstock
Léto je tu a s ním i sezona svateb. Pro některé ovšem i čas zahájení příprav a objednání místa na svatbu pro příští rok. Máme mnoho zaručených tipů, které pomohou zorganizovat opravdu dobrou svatbu.

Svatba je důležitý mezník v životě každého páru. Není divu, že s její přípravou je spojena řada starostí. Přesto je ale důležité, aby se při přípravě nezanedbaly některé důležité věci, které by se mohly následně vymstít. Přitom není zase tak velký problém vše zařídit tak, aby byli všichni spokojeni. A nejdůležitější by měli být samozřejmě snoubenci.

Snoubenci versus rodiče

I v případě, že se budou rodiče na svatbě finančně podílet, což nebývá vždycky pravidlo, tak by se měl průběh organizovat dle přání snoubenců. Jde o to, že dnešní představy jsou zcela odlišné od toho, co platilo před třiceti lety. Je opravdu důležité, aby rodiče ustoupili ze svých představ a nechali své děti, aby si udělaly svatbu dle svých preferencí.

Obřad, jídlo a program

Ano, přesně tyto tři body jsou na svatbě to nejdůležitější. A všechny by měly být co nejlepší, protože když i jedna z nich selže, bude se dlouho vzpomínat na to, že farář měl sice pěkné kázání, ale ta svíčková byla vážně tvrdá.

Obřad může být civilní nebo církevní. Civilní na úřadě bývá strohý, neosobní a poměrně nudný. Čest ovšem výjimkám, které naštěstí existují. Církevní obřad nemusí být jen katolický, který bývá na mnoha místech republiky možný jen v kostele. Obrátit se s žádostí o svatbu můžete i na evangelické faráře, kteří jsou ochotní oddávat i venku a většinou vám poskytnou osobnější přístup. Vždycky je dobré mít na dotyčného řečníka nějaké reference. Jsou-li kladné a je vám třeba i osobně sympatický, pak neváhejte.

Jídlo je nejlepší dopředu vyzkoušet. Stačí si v daném penzionu či restauraci objednat to, co byste si přáli na svatbě. Ochutnáte a rozhodnete se. Někdy je sice problém sehnat na daný termín místo tam, kde byste si představovali, ale přece si nenecháte vnutit ke svatbě nějaké podřadné jídlo jen proto, že nechcete zkusit sousední město. Buďte při výběru jídla pro svatbu kreativní. Proč byste i vy měli mít svíčkovou?

Program je určitě významnou složkou svatebního dne. Jestliže se dopředu ví, v kolik hodin a co bude a harmonogram se alespoň přibližně dodržuje, je určitě mnoho hostů spokojených. Vědí, na co se těšit, kdy být na místě a kdy si naopak mohou jít na procházku. Do klasického programu svatby patří proslovy rodičů, svědků a případně dalších členů rodiny. Nemělo by jich být mnoho. Nemělo by chybět krájení svatebního dortu, tanec, ale stále častěji se objevují i různé kvízy a další aktivity, třeba i fotbalové utkání či jiné společenské hry. Určitě je dobře, když se na svatbě děje i něco jiného než jen sezení u stolu. Někdy přichází kouzelník, jinde se o zábavu pokoušejí různé kapely. Ledacos také zastanou členové rodiny.

Místo

Jasným trendem posledních let jsou svatby, které se konají na jednom místě. Vhodný penzion poskytuje jak ubytovací kapacitu, tak jídlo, tak prostor na obřad – například krásnou louku. Odpadá zde složitá logistika a přejíždění z místa na místo. Jestliže chcete vykonat obřad v kostele, musíte počítat s delší dobou, protože přesun není jen o době, jakou jede auto z místa na místo. Jde i o dobu potřebnou k nastoupení, což při počtu padesát a více lidí bývá problém.

Fotografování

Někteří snoubenci volí fotografování hned po obřadu. Je určitě dobré si udělat jednu či dvě společné fotky. Ale jinak si určitě nechte zbylé focení až po obědě, kdy bude hostům docela jedno, že ženich s nevěstou jsou někdy pryč. Tento způsob se poměrně rychle zabydluje a je určitě dobrým řešením situace. Některé páry také volí jen focení momentek v průběhu svatby. Někdy třeba i vznikne spontánní touha se vyfotit v určitých skupinkách. Fotograf, který je na místě a má cit pro věc, je pak samozřejmě schopný i v takových chvílích udělat krásné snímky. Pokud vás zajímá, jak to je se svatební nocí, doporučujeme článek zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47