Dovolená může být zatěžkávací zkouškou každého vztahu. Na co si dát pozor?

 Vztahy 
04. července 2018 08:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dovolená může vztah posílit, ale i rozbít Shutterstock
Když se mluví o dovolené, většina lidí si představí několikadenní pohodu někde u moře či na horách, ideálně po boku skvělého partnera. Jenže ve skutečnosti dokáže dovolená pořádně každý vztah prověřit. A nezřídka se stane, že po týdnu u moře může začínající vztah klidně i skončit.

Proč je dovolená takovou zatěžkávací zkouškou? V běžném životě spolu partneři málokdy tráví celý den. V pracovním týdnu chodí do práce, a tak u párů, které spolu už žijí pod jednou střechou, zbývá na celodenní společný pobyt jen maximálně víkend. A pokud se svým partnerem zatím nebydlíte, ale jen spolu příležitostně randíte, je situace ještě komplikovanější.

Na dovolené je situace zcela jiná. Nemáte od sebe kam utéci. Většinou jste odkázáni pouze jeden na druhého a jste spolu opravdu velmi intenzivně, navíc obvykle nejméně týden či dva v jednom kuse. A to nemusí být vždy jednoduché. Společná dovolená zkrátka spolehlivě odhalí tvář vašeho partnera či partnerky. Často tak dovolená vztah buď upevní, nebo naopak rozbije.

Netlačte na pilu

Odborníci radí se na první dovolenou řádně připravit. Není třeba hned utrácet tisíce za drahé prázdniny u moře, pokud jste se svým protějškem ještě nestrávili ani společný víkend.

Domluvte se nejprve třeba na prodlouženém víkendovém pobytu, už ten vám mnohé naznačí. A pokud už máte podobných akcí za sebou několik, ale vždy dopadly katastrofálně, není už vůbec kam spěchat. Místo příjemné dovolené byste totiž mohli zažít několikadenní peklo na zemi.

Plánujte dovolenou společně

Pokud svého partnera ještě neznáte úplně dokonale, vyvarujte se chyb v podobě vámi naplánované dovolené, kdy svého miláčka v podstatě postavíte před hotovou věc. To, co se líbí vám, nemusí vaší drahé polovičce vůbec sedět.

Základním předpokladem pro pěknou dovolenou je, že se do ní nebude ani jeden z páru nutit. Společné plánování je proto klíčové. A vůbec nevadí, že on chce na hory a vy k moři. Obojí lze zkombinovat tak, že si na své přijdete oba dva. Tak jako v soužití i zde platí, že je vždy třeba najít kompromis.

Je dobré si také zjistit, co v které zemi platí za zákony. I v Evropě můžete totiž narazit na takové absurdity, jako je zákaz líbání a podobně. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Rozdělte si organizaci

Když si společně naplánujete, kam a kdy pojedete, bude vás čekat další fáze, a to zorganizovat různé důležité věci související s dovolenou. I tyto povinnosti si mezi sebe rozdělte. A to i v případě, že jeden z páru je pracovně o něco více zaneprázdněný. Nemusí toho zařizovat moc, ale něco by na starosti mít rozhodně měl.

Jeden může zařídit cestovní pojištění, další vyměnit peníze, zajistit mapy či průvodce, nakoupit potřebné věci na cestu a podobně.

Práci nechejte doma

Když už na dovolenou vyrazíte, rozhodně nechejte své pracovní i jiné starosti doma. Snažte se věnovat jen příjemným věcem, ať se vracíte odpočatí a plní energie.

Je také dobré si po návratu sednout a popovídat si o tom, co se vám na pobytu líbilo a co byste naopak udělali jinak. Žádný učený z nebe nespadl a pro příště budete vědět, čeho se případně vyvarovat.

Nezdar nemusí znamenat konec vztahu

I když to nebývá moc časté, může se to stát právě vám. Po několika společných dovolených zjistíte, že to opravdu nejde. Přitom je váš vztah v běžném životě skvělý. V takovém případě není důvod k panice.

Pokud se vaše představy o společně strávené dovolené opravdu radikálně rozcházejí, ale jinak váš vztah dobře funguje, nebraňte se oddělené dovolené. Když ji oba strávíte podle svého gusta, ovšem ve vší počestnosti, je to také řešení. Jsou dokonce i páry, kterým vyhovuje zažít každoročně obojí - například jednu společnou dovolenou s partnerem a jednu bez něj. Pokud vám to takto bude vyhovovat oběma, není co řešit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve