Rýžová voda má řadu benefitů. Vyčistí pleť, rozzáří pokožku a zpomalí její stárnutí

 Krása 
26. srpna 2022 12:00 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Z rýžové vody jsou nejúčinnější pleťové masky a čistící vody Depositphotos
O rýžové vodě se toho napsalo už hodně, vesměs to ale bylo v souvislosti s péčí o vlasy. Jenomže rýžová voda je skvělým pomocníkem i v péči o pleť, což je fakt, který akceptovala už i celá řada kosmetických společností. Benefitů má totiž rýžová voda víc než dost.

Nepleťte si ovšem rýži s rýžovou vodou. Skutečná síla se schovává právě v rýžové vodě, což je vlastně ona škrobová tekutina, která vám zbyde, když vaříte doma rýži. V Asii se od nepaměti používá pro vyživování vlasů i pleti, zatímco západní civilizace sílu rýžové vody objevuje až nyní.

A co vlastně dělá rýžovou vodu tak skvělým kosmetickým produktem? Především je to fakt, že je plná minerálů, aminokyselin a antioxidantů. Mimo jiné totiž obsahuje momilaktony A a B, kteří jsou skvělými bojovníky proti stárnutí. A v neposlední řadě je užitečný i škrob sám, protože ten zase udržuje pleť hydratovanou.

Rozhodně si ale nepřipravujte vodu z rýže doma, respektive můžete, ale ta se hodí spíš jako vlasová maska, než k ošetření pleti. Místo toho se raději poohlédněte po profesionálních kosmetických produktech z rýžové vody. Nejlepší z nich jsou především pleťové masky a čistící vody. Ty totiž nejen skvěle čistí, ale jak už bylo řečeno, pleti dodají potřebné živiny a hydrataci.

Jaké jsou tedy ty největší výhody používání rýžové vody v péči o plet?

Stárnutí pleti

Jak už bylo řečeno, rýžová voda pomáhá zpomalit efekty stárnutí pleti. Aminokyseliny, antioxidanty a minerály snižují nebo dokonce zpomalují proces stárnutí pokožky. Také kromě jiného inhibuje aktivitu elastázy, což je enzym, který je odpovědný za stárnutí kůže. Rýžová voda proto pomáhá udržet elasticitu pokožky a dělá pleť mladší.

Rozjasnění pokožky

Pokud je vaše pleť tzv. bez života, je matná a šedá, rýžová voda pro ni bude skoro jako živá voda. Rýžová voda vaši pleť rozzáří a vrátí jí zdravou barvu, a to z toho důvodu, že jí dodá všechny chybějící živiny.

Posílení kožní bariéry

Pokud nevíte, co je kožní bariéra, tak se jedná o vnější vrstvu kůže, která je samozřejmě velmi důležitá. Zabraňuje totiž vysoušení pokožky a její náchylnosti k různým kožním neduhům, jako jsou ekzémy nebo atopická dermatitida. Díky škrobu obsaženého v rýžové vodě se vnější vrstva kůže posiluje a kožní bariéra je tak zdravější.

Poškození sluncem

Stane se to v létě prakticky každému. Mnoho lidí si stále nezvyklo chránit svůj obličej před slunečními paprsky a mnohdy si tak poškodí pleť buď na celém obličeji, nebo jeho částech. Rýžová voda může ale hodně pomoci. Má chladivý efekt a pomůže pleti se rychle vypořádat se spálenou pokožkou.

Mastná pleť

Pokud máte mastnou pleť a tím pádem se také potýkáte s akné, je rýžová voda vaším zachráncem. Jak už bylo řečeno, má protizánětlivé a rovněž adstringentní účinky, takže lidově řečeno stahuje a odmašťuje a rovněž snižuje sekreci. Po rýžové vodě by vaše pleť už neměla být tak mastná a tvorba akné by při dlouhodobém používání měla být zastavena.

Pokud byste přeci jen dali přednost výrobě domácí rýžové vody před profesionálními kosmetickými produkty, pak je důležité vědět, že domácí rýžová voda má svá specifika používání. Poté, co ji po uvaření necháte vychladnout, musíte svůj obličej nejprve vyčistit. Teprve pak můžete na obličej pomocí spreje nebo kosmetických tampónů nanést rýžovou vodu. Nechte ji působit dvacet až třicet minut a pak obličej znovu očistěte.

Autorský článek, další zdroj: Healthline

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008