Přeborníci mezi přírodní prostředky, kteří si hravě poradí s kašlem

 Zdraví 
07. prosince 2018 10:13 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Brambory toho zvládnou mnohem víc, než jen být přílohou k masu Pexels
Existuje spousta bylinek, které nám mohou pomoci při nachlazení. Některé z nich jsou opravdovými přeborníky a hravě si poradí i s dusivým či vlhkým kašlem. Znáte je?

Do lékárny můžeme pro pomoc zajít prakticky kdykoliv. Ale co to jednou zkusit jinak? Než vyrazíte pro nějaký konvenční lék, zkuste si pomoct bylinkami, které vám rostou na okenním parapetu, nebo je uchováváte sušené na vaření.

Jitrocel

Jde o jednu z nejúčinnějších rostlin na úporný kašel, záněty i nemoci bakteriálního původu. Jeho nespornou výhodou je, že roste všude kolem nás. Bylina je dokonce považována za rostlinné antibiotikum. Umí odhlenit dutiny, takže je dobrým podpůrným prostředkem při kašli. Výborný je dokonce i pro astmatiky.

Dejte si jitrocelový čaj

  • hrst jitrocelových listů
  • ½ l vody

Jitrocel omyjeme a vložíme do konvice. Zalijeme půl litrem vody. Necháme dojít k varu. Odstavíme a přelijeme přes sítko. Můžeme lehce osladit medem. Pijeme teplé.

Majoránka

Obyčejné koření, které neobyčejně pomáhá. Obsahuje cenné látky, které podporují trávení, chuť k jídlu a z těžkých jídel dělají snadno stravitelné. Krom toho odstraňuje křeče, uklidňuje, snižuje nadýmání, ale hlavně – značně pomáhá při kašli i zánětu průdušek. Hodí se zejména na obklady.

Majoránková mast na průdušky

Jednu lžičku sušené majoránky povaříme minutu se lžící červeného vína. Přidáme lžíci másla nebo sádla a přecedíme. Mastička je skvělým pomocníkem i při rýmě.

Šalvěj

Bylina má spoustu uzdravujících účinků a je nedoceněná. Lidoví léčitelé velmi rádi využívají léčivých látek této byliny. Má totiž široké spektrum použití. Šalvěj působí dezinfekčně a protizánětlivě. Podporuje odkašlávání.

Dejte si třeba šalvějový med

  • velká sklenice medu
  • hrst rozdrcených čerstvých lístků šalvěje

Med ve vodní lázni postupně zahříváme tak, aby se stal tekutým. Mezitím rozdrtíme čerstvé šalvějové lístky. Ty pak přidáme do ohřátého medu. Promícháme. Nalijeme do malých skleniček a necháme týden stát na teplém místě. Ideálně na okenním parapetu. Poté můžeme používat – buď samotný, do čaje nebo na ochucení jídel.

Brambory

Zní to sice divně, ale brambory si umí hravě poradit nejen s nepříjemným kašlem, ale i otravným zahleněním. Obsahují spoustu vitaminů a dalších cenných látek, které v léčbě nachlazení hrají prim.

Na rýmu či kašel dvě až tři doměkka uvařené brambory rozdrťte vidličkou, nechte je vychladnout a potom je zabalte do bavlněného šátku. Brambory přiložte na 10 minut k hrudníku (teplota by měla být tak vysoká, jak snesete).

Sléz

Má protizánětlivé účinky a podporuje uvolňování hlenů. Bylina podporuje lepší odkašlávání při zánětech horních cest dýchacích a při zánětech průdušek. Bývá součástí průduškových čajových směsí a sirupů. Využívá se ke kloktání a na obklady při zánětu krku. Kloktání pomůže při chrapotu, a je proto výbornou prevencí pro řečníky a zpěváky. Sléz je podpůrnou bylinou při léčbě plicních onemocnění.

Tinktura ze slézu

Listy a květy rostliny nasypeme do zavařovací sklenice a zalijeme je čistým alkoholem, alespoň 40%. Denně tekutinu řádně protřepeme a nejdřív po měsíci scedíme a nalijeme do tmavé lahvičky. Užíváme 5x denně deset kapek. Pokud vám nepomůže sléz, ani jiné bylinky, pak sáhněte třeba po kravském mlezivu. Možná vás překvapí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008