Horečka může pomáhat, ale také zabíjet. Co by vás mělo varovat?

 Zdraví 
15. prosince 2018 11:12 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Horečka by měla být pomocníkem, ale ne vždy tomu tak je Depositphotos
Horečka by tělu měla pomáhat zbavit se nemoci. Ne vždy tomu ale tak je. V některých případech může dokonce i zabít. Sledujte tyto varovné signály.

Teplota stoupne tehdy, kdy s naším tělem není něco v pořádku. Jde vlastně o prvotní signál. Tělo je pak jako v ohni, často při ní bolí klouby a člověk nemá sílu vstát pomalu z postele.

Horečka je i prospěšná

Horečka je však prospěšná tím, že většina mikroorganismů se při vysoké teplotě přestává množit, nebo dokonce začíná hynout. Většina lékařů dnes proto zastává názor, že horečku není potřeba srážet hned, jakmile teplota stoupne nad 37 stupňů Celsia. Platí to samozřejmě u zcela zdravých lidí a stejně tak i v případě dětí.

Honem k lékaři

Horečku byste měli začít srážet ve chvíli, kdy se přehoupne nad 38 stupňů Celsia. Nemusíte hned sahat po chemii. Zkuste pár osvědčených postupů, o kterých jsme psali zde. Varovným signálem by však měla být situace, kdy se teplotu nedaří snižovat v rozmezí třech dnů, a nebo stoupá výše a její hodnota neklesla pod 39 stupňů Celsia za dobu 24 hodin. Tehdy je potřeba navštívit lékaře.

Zatěžuje ledviny i srdce

V tuto chvíli místo toho, aby horečka nemocnému pomáhala, spíše škodí. Tělo  vyčerpává, zatěžuje ledviny, srdce a oběhový systém. Alarmujícím signálem pro okamžitou návštěvu lékaře by měly být další symptomy.

Pozor na mramorovou kůži

Velmi vážné následky by mohla horečka mít, pokud se k teplotě přidá opakované zvracení, silné bolesti hlavy, břicha, močového měchýře, ochablost a apatie, poruchy hybnosti, ztuhlá šíje. Stejně tak sledujte, zda nemá nemocný mramorovanou kůži, tzv. petechie. To jsou krvavé skvrnky na kůži, které po zatlačení dnem skleničky nemizí ani neblednou. Mohlo by se jednat i o meningitidu, tedy zánět mozkových blan.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008