Za pocitem studených nohou mohou stát i vážné zdravotní problémy

 Zdraví 
10. prosince 2018 06:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tělo si vytváří ochranný mechanismus, proto nohy studí Depositphotos
Trápí vás věčně studené nohy? Pohled západní i východní medicíny se na tento problém různí. Jedná se ale skutečně o závažný problém?

Pocit studených rukou a nohou není na podzim a v zimě nijak zvláštním a překvapivým jevem. Nicméně při dlouhodobých potížích byste měli být obezřetní. 

Klasická medicína

Z pohledu klasické medicíny vznikají studené nohy a ruce kvůli ochrannému mechanismu těla. Když je v okolí těla chladno, krevní cévy se stáhnou, aby udržely ve středu těla co nejvíce tepla. Pokud vás trápí studené nohy dlouhodobě, aniž by byla venku zima, může za tím stát podle lékařů porucha prokrvování či štítné žlázy. U mladých žen by za tím mohl být i nízký tlak nebo Raynaudova nemoc, kdy dochází k náhlému zúžení malých tepen, které zásobují prsty krví. 

Nerovnováha jin a jang

Východní medicína má na tento problém jiný názor. Podle ní není v rovnováze životní energie Qi se svou jin a jang částí. Při chladu převažuje v těle jin, zatímco jang zajišťující energii, motivaci a životaschopnost je upozaděna. Osoby mající stále studené nohy také velmi často trápí bolesti v kříži a kolenou.

Chce to nohy v teple

Studeným nohám můžete předcházet samozřejmě teplými vlněnými ponožkami a kvalitní obuví v zimních měsících. Ohřát si končetiny můžete také pomocí zahřívacích polštářků, vhodné je podpořit prokrvení končetin pravidelným pohybem.

Masírujte chodidla

Jestli máte sedavé zaměstnání, vložte si pod nohy masážní míček nebo polštářek a přejíždějte po něm chodidly. Stejně tak se doporučuje střídání studené a teplé vody při sprchování, která končetiny prokrví. A vhodné je také upravit stravu.

Zahřejte se zevnitř

Vybírejte si potraviny, které prohřívají. K ním patří ovesné vločky, polévky, pikantní koření jako skořice, chilly, kardamon, zázvor a další jídla, o kterých jsme psali zde. Naopak se vyhýbejte salátům, jogurtům a studeným nápojům, které tělo ještě více ochlazují.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008