Zdravotní přínosy pravidelného sexu. Jaká je skutečnost?

 Zdraví 
09. prosince 2018 18:02 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Představy o významu sexu pro lidské zdraví bývají značně zkreslené Shutterstock
Mezi lidmi koluje mnoho mýtů a pověr ohledně sexu. Také představy o významu sexu pro lidské zdraví mohou být značně zkreslené. Jaká je skutečnost? Máme důležité informace.

Sexuální aktivita souvisí u člověka vedle samotného rozmnožování i s naším sociálním životem. Už dávno proto lidé nemají intimní kontakty jen proto, aby zplodili potomka. Je samozřejmé, že každý svou sexualitu prožívá trochu jinak. Většina lidí vnímá sex jako něco příjemného, ale najdou se i lidé, kterým vůbec nevyhovuje a samotná představa jim připadá odporná. Nicméně se ukazuje, že sex je velmi užitečný pro naše zdraví.

Psychická odolnost a stabilita

Sex má nepochybně velký význam pro lidskou psychiku. Pokud je člověk v této oblasti spokojený, cítí se dobře, pak se to projevuje na jeho chování, přístupu k životu, naladění vůči druhým lidem, vůči povinnostem a práci. Pro sex platí vlastně všechny výhody jako pro pohyb. Nejde sice o pohyb kdovíjak náročný a určitě by bylo falešné se domnívat, že kdovíjak zhubnete, ale na druhou stranu zase nejde o pohyb zcela zanedbatelný. Každopádně přináší příznivé psychické naladění a pohodu. Aby toto fungovalo, musí jít o kvalitní sex mezi stálými partnery. Psychickou pohodu si těžko navodíte nějakým záletem s neznámým partnerem, se spoustou otazníků nad sexuálně přenosnými chorobami a případnými dalšími riziky.

Sex a fyzické zdraví

Pravidelný sexuální život má pozitivní vliv i na fyzické zdraví. U mužů je dobrou prevencí rakoviny prostaty. Uvádí se, že 21 ejakulací v měsíci má skutečně prokazatelný účinek na zdraví muže. Vedle těchto účinků se také uchovává schopnost sexuálního života jako taková. To souvisí jak s mužskou erekcí, tak i vzrušením ženy. Jestliže se určité partie těla neprocvičují, pak jejich funkce chřadne.

Sexuální aktivita ale také vede k aktivizaci našeho těla, k vyplavování hormonů. Serotonin, hormon štěstí, je odpovědný za psychickou pohodu, o které jsme už psali. Ale je zde také dopamin a noradrenalin, které tělo aktivizují a dodávají energii a schopnosti. Dříve se po sportovcích požadovalo, aby se zdržovali sexuálních aktivit před závody. Nyní se ví, že možnost setkání s partnery ve vhodnou chvíli před závodem může vést ke zlepšení výsledků. Obecně platí, že lidé s kvalitním sexuálním životem jsou výkonnější a úspěšnější.

Vyplavován je ale také oxytocin, který vede k navození pocitů důvěry a lásky. Pomáhá celkovému uvolnění a spolupodílí se na příjemných pocitech, které ze sexu máme.

Vedle toho můžeme počítat s omezením nejrůznějších bolestí. Možná jste si už všimli, že při sexu mnohé obtíže, které máte, vůbec nepociťujete. Částečně tyto pocity přetrvávají i v průběhu následujícího dne, takže lidé, kteří mají pravidelný kvalitní sex, mají podstatně vyšší práh bolesti než lidé, kteří žijí bez partnera a autoerotice se vyhýbají. Máte-li problémy v sexuální oblasti, určitě navštivte odborného lékaře. A chcete-li pomoci svému zdraví, raději se vyhněte pochybným pilulkám a dejte se na zdravý životní styl. Inspirovat se můžete třeba zajímavým článkem o pití zeleného čaje. Pomůže totiž i ke kvalitnějšímu sexu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod