Příznaky, které by vás měly okamžitě přivést k lékaři

 Zdraví 
11. prosince 2018 07:25 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nezanedbávejte prevenci a v případě bolestí raději navštivte lékaře Shutterstock
Je samozřejmě řada chorob, které jsou strašákem naší doby. Snad nejvíc se lidé bojí rakoviny. Přitom v řadě případů by nemoc byla léčitelná, kdybychom šli s prvními příznaky k lékaři a kdybychom nezanedbávali prevenci.

Rakovina má na svědomí obrovské množství úmrtí. Mnohá úmrtí jsou zcela zbytečná. Jednak proto, že si nádorové onemocnění v některých případech sami způsobíme, ale také proto, že příznaky počínajícího onemocnění zanedbáváme a nejdeme s nimi k lékaři. Je jistě lepší dojít zbytečně a mít potom klid, než se stresovat doma a pak zjistit, že už je pozdě.

Příčiny rakoviny

Nádorové bujení vzniká z mnoha příčin. Jednotlivé vlivy se navzájem podporují a kombinují. Jsou věci, které ovlivnit nemůžeme. Mezi ně patří dědičnost, prostředí, ve kterém žijeme, část úrazů, které se nám během života přihodí. Ale pak je mnoho věcí, které máme zcela ve své moci. Příčinami rakoviny je přece kouření, alkohol, nezdravé jídlo, drogy, dlouhé slunění a také náš psychický stav, to, zda žijeme klidně nebo jsme ve stresu.

Příznaky

Je jasné, že nelze v krátkém článku detailně popsat příznaky všech druhů rakoviny. Tato nemoc totiž může zachvátit prakticky kteroukoli část těla. Ale některé typy jsou přece jen častější, takže se na ně soustředíme. Obecně se dá říct, že důležitým příznakem bývá únava a jiný pocit než obvykle. Vlastně tak trochu víte, že je něco špatně, ale není ještě jasné co. Na druhé straně je dobré nepodléhat pocitu, že každý zdravotní problém musí mít tu nejvážnější příčinu.

Rakovina plic se projevuje kašlem, který nebere konce. Může zprvu jít o lehké popokašlávání, které se později mění v úporný kašel spojený s vykašláváním hlenů smíšených s krví. Také rakovina hrtanu je charakterizována kašlem spojeným s pocitem suchosti v krku. Při rakovině hlasivek začnete výrazně chraptět a později přijdete o hlas.

Rakovina žaludku se projevuje hubnutím a nechutí k jídlu. Po jídle se dostavují nepříjemné pocity. Zažívání nefunguje dobře, můžete zvracet nebo také krvácet do stolice. Při rakovině tlustého střeva a konečníku se vedle slabosti dostaví i hubnutí, nevolnost a změna stolice. Člověk, který míval spíše zácpu má najednou průjem a obráceně. Pozdním příznakem je také krev ve stolici.

Rakovina kůže je charakteristická rostoucím znaménkem, změnou jeho barvy, nehojícími se vřídky, svěděním znaménka či krvácením ze znaménka. Pokud se nádor objeví na děložním čípku, bude žena krvácet po pohlavním styku, objeví se neobvyklý výtok a bolestivá menstruace. Rakovina prsu je zřetelná jednak na pohmat, ale také se může objevit výtok z bradavky. Nezvyklý útvar může být i v podpaží. Při rakovině prostaty se dostaví obtíže při močení, tlak na močovou trubici či trvalá bolest v dolní části zad.

Rakovina močového měchýře a ledvin se ohlásí krví v moči, bolestí a pálením při močení a také tím, že budete na záchod běhat častěji než obvykle. Rakovina slinivky se projeví nechutí k jídlu, stále zvednutým žaludkem, tmavou močí, mazlavou stolicí a třeba i svěděním kůže.

Prevence

Nejlepší prevencí je dodržovat zdravý životní styl. Nekouřit, nepít, jíst zdravě, cvičit nebo alespoň být ve stálém pohybu. Inspiraci ke zdravému jídlu najdete třeba i v článku zde. Dále je vhodné mít i dostatek odpočinku, a hlavně chodit na preventivní prohlídky. Máte možnost od určitého věku jít i na složitá vyšetření zdánlivě bez důvodu, ale právě tato vyšetření mohou odhalit počínající nádor, a právě v té chvíli je možné ho zachytit včas. K lékaři běžte také při objevení jakýchkoli nezvyklých příznaků. Nebojte se konzultovat vše nejen se svým obvodním lékařem, ale také se specialistou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008