Vyzkoušejte terapii mrazem, je to skvělá prevence nemocí

 Zdraví 
11. prosince 2018 18:24 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mráz si poradí s mnohými zdravotními obtížemi Pixabay
Možná si teď budete ťukat na čelo. Ale rozhodně se pusťte do čtení následujících řádků a seberete-li odvahu, pak tuhle terapii i vyzkoušejte na vlastní kůži. I když se o ní moc nemluví, výsledky má za sebou úžasné.

Vlastně se jí říká kryoterapie. A aby se tato metoda dala aplikovat v praxi, bylo vymyšleno polárium. Tedy místnost, kde teplota klesá až k minus 160 stupňům Celsia. Představa je sice šílená, ale účinky polária jsou naprosto úžasné. Pojďte si to s námi vyzkoušet.

Opravdu mráz léčí?

Nebojte se, neumrznete. Pobyt v poláriu je promyšlený tak důkladně, aby jej zvládl naprosto každý. I když většina lidí vchází napoprvé do mrazivé místnosti s obavami či strachem, není k tomu žádný důvod. Navíc vám ručíme za to, že se po terapii mrazem budete cítit tak skvěle, že budete chtít přijít znovu. Je to hodně návyková záležitost. A navíc i léčebná. Neslibujeme zázraky, ale s některými problémy si mráz poradit umí. Možná nevyléčí úplně všechno, ale některé zdravotní problémy je schopen zmírnit či dokonce i zcela eliminovat.

Zdravé klouby

Je obecně známo, že moderní a pohodlný způsob života s sebou nese různé civilizační nemoci a velká část obyvatelstva trpí do jisté míry nějakým druhem degenerativních změn na kosterním a svalovém aparátu. A protože se přece jen dnes už vcelku dost dbá na prevenci, čím dál více lidí se o metodu léčby chladem zajímá. Důvod je prostý – je totiž úspěšná. 

Aplikace extrémního chladu patří mezi fyzikální lázeňské metody, které používají střídavých účinků vysokých a nízkých teplot obdobně jako sauna. Jenže zatímco v sauně je většinou teplota kolem 90 stupňů Celsia, v poláriu se teploty pohybují v rozmezí 110 až 160 stupňů Celsia – ovšem pod bodem mrazu. Metodu poprvé vyzkoušel v sedmdesátých letech minulého století v Japonsku prof. Toshima Yamauchi, který dokonce používal teplotu až minus 175 stupňů Celsia. Postupně se pak rozšířila do západní části Německa, Polska, Rakouska a za téměř 30 let své existence ji na svém těle okusily miliony lidí z celého světa.

Jak pomáhá?

Základ vitalizačního účinku spočívá v náhlém ochlazení kůže. Teplota kůže totiž přechodně poklesne na 2 až 10 stupňů Celsia, přičemž bleskově utlumí kožní nervová zakončení a tím utlumí i vnímání bolesti. Naproti tomu teplota tělesného jádra zůstává během krátké, pouze několikaminutové expozice, nepozměněna.

Kromě toho, že má metoda skvělé kosmetické účinky, je výborná i pro zlepšení funkce kloubů, prokrvení celého těla, ničí otoky a záněty v oblasti končetin, snižuje bolestivost, léčí chronický únavový syndrom, bolesti páteře, deprese, celulitidu, ekzémy, migrénu, astma či pískání v uších. Navíc také výrazně posiluje obranyschopnost. A to jak proti akutním, tak i chronickým nemocem. Paradoxně může pomoci i při syndromu studených nohou.

Netradiční metoda

Než vejdete do polária, dostanete roušku a také instrukce, jak se v mrazivé místnosti chovat. Nečekejte, že se zde uvelebíte jako například v sauně. V poláriu musíte vyvíjet pohyb, nesmíte sedět nehnutě. Takže chodíte. Ovšem jste zde opravdu jen malou chvilku. Začít můžete klidně i na dvaceti vteřinách. Ti zkušenější vydrží tři minuty naprosto bez problémů. Ostatně – vyzkoušejte sami a uvidíte, jestli vás kryoterapie zaujme či nikoliv.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008