Alergie neútočí pouze na jaře a v létě. Před čím se mít na pozoru v zimě?

 Zdraví 
20. prosince 2018 14:32 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Roztoči patří k původcům mnoha alergií Pixabay
Řada lidí se domnívá, že alergie na člověka útočí v době květu různých rostlin. To je sice pravda, ale existují mnohé alergie, které se více rozmáhají v zimě. Máme zajímavé informace.

Alergie je přecitlivělá reakce organismu na vnější podněty. A těmi může být i ledacos jiného než jen přítomnost pylu určitých rostlin v ovzduší. Vedle informací o alergiích v zimě se také dozvíte, jak odlišit běžné nachlazení od alergické reakce.

Plísně

Typickou alergickou reakcí, která se více rozmáhá v chladnějších částech roku, je alergie na plísně. Vzhledem k chladnému počasí, které venku vládne, větráme podstatně méně. V místnostech roste vlhkost vzduchu a s tím i riziko vzniku plísní. Ty se častěji objevují buď na stěnách, kde se kondenzuje vzdušná vlhkost, ale mohou se také objevit na předmětech, které nabízejí předpoklady pro jejich rozvoj. Každopádně plísně působí časté alergické reakce, působí velmi negativně na naše zdraví a jsou původcem mnohých onemocnění, včetně těch nejvážnějších.

Prach a roztoči

Jiným druhem alergenu může být prach. Ten sice tolik nepřichází z vnějšího, v zimě vlhčího prostředí, ale zase se díky uzavřeným oknům drží v bytech prach, který vzniká z domácích zdrojů. Podobně to je i s roztoči. V poklidném prostředí vyhřátých bytů se zdárně množí. Vyšší vlhkost jim též vyhovuje a o alergický problém je postaráno.

Chemikálie

Dalším zdrojem zimních obtíží, který také souvisí s omezenou výměnou vzduchu, je uvolňování jedovatých chemikálií do prostoru bytu. Jejich zdrojem může být nábytek, podlahy, nátěry a všechny předměty, které v bytě jsou. V létě tyto látky přecházejí ve větší míře do venkovního prostředí. V zimě zůstávají uvnitř a vedle alergií působí i závažné nemoci. Jsou to často jedy. Typickým zástupcem je formaldehyd, ale spektrum látek, které nás ohrožují, je podstatně širší.

Rozpoznání alergie

Alergická reakce se obvykle projeví svěděním v nose, kýcháním, vodnatou rýmou, slzením. Na rozdíl od nachlazení není přítomná únava a horečka. Ve většině případů chybí i teplota, byť u vážnějších alergických reakcí se pochopitelně objevit může. Nachlazení přejde během pár dní, neléčená alergie trvá třeba i celou zimu. Zlepšuje se s pobytem venku na horách či v jiném čistém prostředí.

Řešení

Vedle zvýšené péče o údržbu prostor a snahu o pravidelné větrání se vyplatí pořídit nějakou čističku vzduchu. Také opravdu kvalitní vysavač hodně pomůže. Nezapomínejte na pravidelné kontroly různých zákoutí, kde rády vznikají plísně. Nesušte prádlo v bytě, ale raději si kupte kondenzační sušičku prádla. Vedle léků můžete zkusit také změnu životosprávy. Zajímavá doporučení najdete třeba v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod