Nechcete strávit Vánoce s chřipkou v posteli? Zkuste dodržovat pár pravidel

 Zdraví 
17. prosince 2018 06:19 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Období viróz a chřipek je tady Depositphotos
Máte vedle sebe kolegu, který kýchá, kašle a nevypadá nadvakrát? Pokud máte strach, abyste nepříjemnou virózu nechytli od něj, zkuste tyto rady.

Počet lidí nakažených virózou i chřipkou přibývá. A je hodně nepříjemné, když vy jste zatím zcela zdraví a kolegové vedle vás už kašlou a smrkají. Pravděpodobnost, že se také nakazíte, je velmi vysoká. Pokud nechcete strávit vánoční svátky v posteli, zkuste dodržet pár rad, které dokážou riziko nakažení snížit až o polovinu.

Kapesník po ruce

Mějte na paměti, že kýchání nebo kašlání do rukou je ten nejlepší způsob, jak dál roznést bakterie. Bakterie jsou pak všude, čeho se kolega dotkne. Na klikách od dveří, klávesnici i propisce, kterou drží. Takže v případě, že budete mít rýmu i vy, mějte po ruce vždy kapesník. Jednak můžete kýchat nebo kašlat do něj, ale stejně tak vám dobře poslouží, pokud se nechcete dotýkat kliky od dveří nebo kohoutku. Dobrou službu udělají také vlhčené ubrousky.

Hygiena na prvním místě

Časté mytí rukou především v chřipkovém období by mělo být samozřejmostí pro každého z nás. Tato maličkost dokáže velmi snížit pravděpodobnost nakažení. Stejně tak si můžete pořídit kapesný antibakteriální gel na ruce, kterým si můžete kdykoliv během dne ruce desinfikovat.

Bez vitaminů to nejde

Toto pravidlo platí obzvlášť v zimě. Snažte se přijímat vitaminy a minerály, které jsou obsaženy v čerstvém ovoci a zelenině. Kromě vitaminu C přidejte do své stravy i selen a zinek. Oba tyto minerály přispívají k posilování imunity a také při odbourávání škodlivých látek v těle. Zinek můžete najít zejména v luštěninách, jako jsou čočka nebo hrách. Selen obsahují zejména ryby, maso, vnitřnosti a některé druhy ořechů. Skvělým posilovačem imunity je také colostrum, které dokáže doslova pořádně nakopnout vaši obranyschopnost. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Vyvětrejte bacily 

Během dne si několikrát v kanceláři vyvětrejte. Jednak se vám díky čerstvému vzduchu bude lépe dýchat a tedy i pracovat, ale především vám to vyčistí vzduch od bakterií. Ale během zimy je nutné větrat správně. Tedy otevřít nárazově všechna okna na krátkou dobu. Pokud byste je nechali otevřené příliš dlouho, zřejmě by to neprospělo ani vám a už vůbec ne vašemu nemocnému kolegovi.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008