Jak podpořit léčbu lupénky

 Zdraví 
03. ledna 2022 11:34 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lupénka umí být velmi nepříjemná Pixabay
Lupénka je velmi nepříjemné kožní onemocnění, které postihuje až tři lidi ze sta. Přinášíme informace o tom, jak podpořit proces léčení.

Lupénka neboli psoriáza je kožní onemocnění, které je pravděpodobně autoimunitního původu. Vedle kůže může postihovat i nehty a klouby. Zhruba polovina pacientů si stěžuje na silné svědění.

Jak lupénka vzniká

Velký vliv na rozvoj lupénky má dědičnost. Mají-li oba rodiče lupénku má jejich dítě zhruba šedesátiprocentní pravděpodobnost, že se u něho nemoc rozvine také. Typicky se nemoc objeví buď v mladším věku, zhruba do třiceti let. Nebo se může objevit později, u osob starších padesáti let. Pro vznik lupénky je typický určitý spouštěč. Nejčastěji jde o překonání nějakého infekčního onemocnění. Lupénka se ale může objevit také v důsledku stresu, při hormonálních změnách, které bývají nejbouřlivější v pubertě, ale také u žen při klimakteriu. Vliv mohou mít některé užívané léky. Svou roli má počasí, ale důležitá je i životospráva. Vysloveně rizikově působí alkohol a tabák. Lupénka se může rozvinout také v důsledku jiného onemocnění autoimunitního typu.

Léčba

Pro úspěšné léčení je nutné dodržovat doporučení lékařů. Existuje celá řada možností, jak lupénku léčit. Bohužel se soudí, že ji nelze zcela vyléčit. Někdy ale léčba uspěje tak, že pacienta nemoc netrápí, neomezuje a někdy i na dlouhou dobu vymizí. K léčení se používají kortikoidy, různé masti, vitamin D3, preparáty na bázi derivátů vitaminu A, ale i podstatně modernější postupy, například biologická léčba. Mezi oblíbené postupy patří také fototerapie. Ultrafialové záření působí příznivě. Léčba probíhá nejčastěji v odborných centrech.

Jak napomoci léčbě

Existuje celá řada doporučení, které je možné dodržovat, a tím léčbě napomoci. Jestliže uvážíte, že na vzniku lupénky se podílí například stres a duševní nepohoda, je jasné, že právě na tomto poli může pro sebe pacient udělat hodně. Také léčebná rekreace u moře má velký smysl, zejména v období, kdy je u nás zima a jen málo slunečních paprsků. Velmi se doporučuje pobyt u Mrtvého moře. Určitou náhradou mohou být přípravky s obsahem soli z Mrtvého moře. Důležitou pomocí pro léčbu je zanechání kouření a pití alkoholu. Také je vhodné dbát na dobrou životosprávu. Omezit potraviny, které jsou nezdravé a jíst více zeleniny a ovoce. Výborné jsou také ryby. Někteří doporučují cílené kúry na pročištění organismu. S tím souvisí i doporučení pít během dne alespoň šest sklenic čisté vody. Jindy se doporučují dechová cvičení, třeba ta podle Wima Hofa. 

Zdroj: Wikipedia, Vitalion.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve