Drtivá většina lidí si špatně myje ruce. Jak jste na tom vy?

 Zdraví 
27. prosince 2018 08:20 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Věděli jste, že až 80 % bakterií se přenáší špatně umytýma rukama? Depositphotos
Nejvíce infekcí se v 80 % přenáší špinavýma rukama. Často je to proto, že si je lidé neumí správně umýt. Umíte to vy?

Žloutenka, chřipka, ale i další nemoci se nejčastěji šíří přes ruce. Nejúčinnější hygienický krok k zastavení šíření bakterií a jiných virů je důkladné a správné umývání rukou. Jejich mytí je něco, co děláme několikrát denně, aniž bychom nad tím přemýšleli. Jenomže řada lidí si ruce myje bez mýdla, a to dokonce ani po použití toalety. Přitom podle průzkumů po použití WC zůstává na rukou 2x více mikrobů než před jeho použitím. Ale ani použití mýdla neznamená nutně, že bakterie zničíte. Záleží totiž na technice mytí. A to ne každý zvládá. Jak je to tedy správně?

Nejde jen o záchod

Mytí rukou se nemá odehrávat jenom po použití WC, ale vždy, když přijdeme domů, obzvláště pak po cestě hromadnými dopravními prostředky. Umýt ruce bychom si měli také před přípravou jídla i po ní, před samotným jídlem. A pokud upravujete syrové maso, ryby či vejce, pak raději i v průběhu a po vaření. Stejně tak byste měli ruce umýt i po kontaktu se zvířetem či jeho exkrementy, po vynesení odpadků, smrkání a kašlání a samozřejmě před a po ošetření rány. 

Samotná voda nestačí

Bez použití mýdla však nikdy bakterie nezlikvidujete. Ale chce to mít i správnou techniku. Ta by měla vypadat asi takto. Nejprve si je navlhčete vodou a na ně naneste dostatečné množství mýdla. Velmi často lidé chybují v tom, že ruce s mýdlem hned dají pod vodu. Mytí rukou by přitom mělo trvat minimálně třicet vteřin. 

Kde se bakteriím daří

Další, a velmi častou chybou při mytí je, že lidé vynechávají místa, mezi něž patří nehty, hřbet pravé ruky, palec levé ruky. A obzvlášť za delšími nehty se bakteriím velmi dobře daří. Ideální pro dokonalou hygienu je používat pravidelně malý ruční kartáček k čištění nehtů. Ruce také třete o sebe, stejně tak nevynechejte i místa mezi prsty. 

Není mýdlo jako mýdlo

Důležitý je také výběr mýdla. Vyhýbejte se tuhým mýdlům hlavně na veřejných toaletách. Častokrát totiž leží v loužičkách vody, kde se bakteriím velmi daří. A lehko si je přenesete od těch, co mýdlo použili před vámi. Mnohem hygieničtější jsou mýdla v dávkovačích, a to ideálně ty, které mají bezdotykové ovládání. Nemusíte se tak dotýkat žádného tlačítka, které také může skrývat nežádoucí bakterie. Na závěr ruce opláchněte a utřete. Co se týče ručníku, dávejte přednost těm na jedno použití. Ty látkové jsou totiž opět plné bakterií, stejně jako kapesníky. Chcete vědět, kolik bakterií je v nich obsaženo? Více o tomto tématu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008