Hledáte bohatý zdroj bílkovin bez masa? Sáhněte po spirulině
Zejména sportovci hledají jídlo, které je nejenom dobře zasytí, ale také jim dodá spoustu kvalitních bílkovin. Ano, jedním ze zdrojů je kvalitní maso, ale ani jeho nadměrná konzumace není zdraví prospěšná. Bohaté na bílkoviny jsou také luštěniny nebo konopné semínko. Ale na trhu existuje ještě jedna potravina, která dodá velké množství bílkovin. Tou je právě spirulina.
Zázrak z vody
Spirulina je sladkovodní sinice modrozelené barvy s vysokým obsahem chlorofylu, která dokáže člověku poskytnout komplexní výživové vlastnosti. Je bohatá na proteiny, vitaminy, minerály, karotenoidy a antioxidanty. Bojuje s infekcemi, kvasinkami a celkově zlepšuje funkci buněk.
Stonásobné množství
Spirulina obsahuje o 2 300 % více železa než špenát, o 3 900 % více beta carotenu než mrkev, o 300 % více vápníku než kravské mléko a o 375 % více bílkovin než tofu. Jen pro srovnání, porce hovězího masa o 100 gramech má využitelných bílkovin „jen“ 26 gramů, stejné množství spiruliny jich má 56 gramů.
Pro sportovce a lidi, kteří potřebují zhubnout, ale přitom neztratit svalstvo, není tedy lepší potraviny. O tom, proč jsou bílkoviny důležité pro hubnutí, jsme psali zde.
Prášek nebo tablety
Spirulina se vypěstuje, sbírá, vysuší a namele na prášek. Tento prášek můžete rozmíchat ve vodě, džusu, nebo přidávat do polévky či smoothie. Některým lidem není příjemná její chuť, a tak mohou sáhnout po tabletách.
Lék na Parkinsonovu nemoc?
Jak už bylo výše zmíněno, spirulina umí bojovat proti celé řadě nemocí. Při pravidelné konzumaci reguluje krevní tlak, snižuje hladinu špatného cholesterolu a dokonce může zabránit vzniku zánětu v mozku. V poslední době se zkoumá její využití při léčbě Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby.