Co všechno nám hrozí při zadržování moči. A mohl by nám prasknout močový měchýř?

 Zdraví 
03. ledna 2019 10:09 / Monika Thomsonová
  3
📷
3 fotografie v galerii
Pokud oddalujete močení častěji a opakovaně, způsobíte si zdravotní problémy Shutterstock
Téměř každý z nás občas zadržuje moč. Ať už je to z důvodu, že se poblíž nenachází žádná toaleta nebo prostě proto, že musíme něco neodkladně dořešit a až potom si můžeme udělat přestávku na návštěvu toalety.

Někdy dokonce zadržujeme moč tak dlouho, až máme pocit, že nám prostě praskne měchýř. Podle pověsti tak zemřel dvorní astronom Tycho Brahe, když nemohl vstát od stolu dříve než císař.

Prasknutí močového měchýře z důvodu úmyslného zadržení moči však není možné, protože když tlak moči překročí jistou mez, dojde prostě k povolení svěrače a k samovolnému úniku moče. Nicméně, prasknutí stěny měchýře není úplně vyloučené v případě neprůchodnosti močové trubice, například vinou zvětšené prostaty nebo v případě prudkého nárazu, například při autonehodě.

Podstatnější však je, že pokud budete včasné močení oddalovat častěji a opakovaně, způsobíte si pravděpodobně zdravotní problémy, při kterých se nevyhnete návštěvě lékaře.

Proč byste neměli odkládat návštěvu toalety

  • Zadržování moči zvyšuje riziko vzniku infekce.
  • Časté a hlavně dlouhodobé zadržování moči oslabuje svaly močového měchýře, což se projevuje tím, že člověk nedokáže vyprázdnit celý obsah močového měchýře najednou.
  • Častým zadržováním se vystavujete působení škodlivých bakterií, které přispívají ke vzniku infekce močového měchýře, ale i močových cest.
  • Kromě nepříjemného pocitu je zadržování moči problematické u žen. Koledují si o povolení pánevního dna, což v nejhorším případě může způsobit samovolný únik moči, neboli inkontinenci.

Nejhorší scénář 

Nechceme strašit, ale měli byste vědět, že pokud moč zadržujete příliš často a hlavně příliš dlouho, může dojít k jejímu návratu do ledvin. Dochází k tomu však jen v extrémních případech. V tomto případě pak může, mimo závažných infekcí, dojít i k selhání ledvin. V nejhorším případě tedy může tento zlozvyk způsobit i smrt. Činnosti, kterými si denně ničíme ledviny. Čtěte více.

Proto byste rozhodně neměli moč zadržovat, ale měli byste navštívit toaletu vždy, když pocítíte plnost močového měchýře.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008