Je ideální čas sbírat jalovec. Pomůže vám od bolavých kloubů a také díky němu zhubnete

 Zdraví 
30. října 2020 10:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jalovcové bobule jsou velmi zdravé Depositphotos
Pokud někde ve vašem okolí roste jalovec, rozhodně si běžte nasbírat alespoň pár plodů. Jalovčinky jsou totiž velmi zdravé a pomohou vám s celou řadou neduhů. Mají dezinfekční účinek, zatočí s nemocemi močového ústrojí, detoxikují váš organismus, usnadní trávení a ještě vám pomohou s hubnutím.

Jalovec si lidé obvykle spojí s přípravou divočiny. Toto koření je ale zároveň léčivé. Jeho dezinfekční sílu znali už ve středověku Arabové, kteří z jalovce vyráběli marmeládu či povidla. V případě epidemií pak lidé žvýkali bobule jalovce každý den, aby ochránili své zdraví. Jalovec patřil odpradávna mezi mystické plodiny. Staří Egypťané věřili, že vložením bobulí jalovce do sarkofágů zajistí svým zesnulým magickou ochranu, pro Germány byl jalovec symbolem věčného života a Keltové jej pokládali za jednu z nejdůležitějších kouzelných bylin, jejichž kouř zahání démony, všelijakou havěť a hady.

Narazit na jalovec však není snadné, navíc plody na keřících dozrávají jen jednou za dva roky, někdy dokonce několik let vynechají úplně. Pokud ale víte, kde ve vašem okolí roste, nezapomeňte si jalovčinky, které se nápadně podobají borůvkám, nasbírat do zásoby. Ke sběru se hodí pouze bobulky, které mají modročernou barvu. Po usušení by měly zůstat lesklé, plné a nezvrásněné. Plody sušte pomalu při teplotě do 30 °C, aby se uchovaly cenné esenciální oleje. Ale pozor, v přírodě se se mohou z jalovce sbírat pouze plody. Pokud nevíte, kde jalovec sehnat, běžte si ho koupit do lékárny.

Léčivé látky

Bylina obsahuje 0,2–3,4 % silice (nejčastěji 1-2 %). Silice je složena zejména z monoterpenů pinen (alfapinen), terpineol, kamfen, limonen, humulon, jalovcový kafr, borneol, geraniol, kadinen, sabinen a další. Dále obsahuje kolem 33 % cukrů (glukosa a fruktosa). Jalovec obsahuje také asi 10 % pryskyřice, katechinové třísloviny, flavonoidy, vitamin C, organické kyseliny aj.

Jalovec funguje jako skvělé antiseptikum (působí proti infekcím), dezinfekce (tlumí množení bakterií), diuretikum (má odvodňující účinek), antirevmatikum (při revmatických bolestech) a také stimuluje lymfatický systém.

Pomůže s řadou nemocí

Jalovec vám pomůže hned od několika zdravotních problémů. Na co vše je dobrý?

  • bolesti kloubů v důsledku artritid, revmatismu a dny
  • bolesti páteře
  • stimulace lymfatického systému
  • těžké nohy
  • svalová únava po zátěži (svalové křeče)
  • je vhodný pro zvýšené vylučování moči
  • zánět močových cest
  • uleví při plynatosti a nadýmání
  • urychluje hojení oparů
  • čistí, detoxikuje a hojí pleť (na problematickou pleť)
  • pomáhá při dýchacích potížích
  • je dobrý při srdeční slabosti
  • má regenerační účinky na játra, pomáhá i při cirhóze
  • odbourává alkohol
  • podporuje hubnutí

Jalovci by se však měli vyhnout lidé trpící chronickým a zánětlivým onemocněním ledvin či nastávající maminky.

Užívání jalovce

Jalovec lze užívat mnoha způsoby. Pokud například potřebujete urychlit trávení, rozžvýkejte jednu bobulku, za chvíli by se vám mělo ulevit.

Jalovcové koupele jsou vhodné na dezinfekci močových cest, ale i regeneraci svalů nebo při revmatických obtížích. Přibližně čtyři šálky plodů vařte ve dvou litrech vody asi 15 minut. Přeceďte a vlijte do teplé vanové koupele. Dopřejte si jalovcovou lázeň asi dvakrát týdně po dobu 15 až 20 minut.

Připravit si můžete také účinný jalovcový čaj proti kašli. Dvě až tři rozdrcené jalovčinky zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechejte 4-6 minut louhovat. Pak sceďte a vypijte. Stačí užívat jeden šálek denně. O tom, že si jalovec můžete vypěstovat i doma na terase nebo na balkoně, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve