Novoroční zvyky ve světě: Ve Španělsku nosí červené prádlo, v Chile slaví s mrtvými

 Ostatní 
31. prosince 2017 07:36 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
S novoročními oslavami se pojí mnoho zvyků a tradic Shutterstock
S oslavami konce roku a s Novým rokem se pojí celá řada zvyků a tradic. A v každé zemi dodržují něco jiného. Někeré světové novoroční tradice jsou doslova kuriózní. A ani ty české nezůstávají pozadu.

Ať už strávíte silvestrovské oslavy v Česku nebo vyrazíte někam jinam, všude je příchod nového roku spojen s bujarými oslavami. V jednom se ale různé země na světě přeci jen liší, a to v novoročních zvycích a tradicích. A pokud to přeženete s alkoholem, v našem článku zde se dozvíte, jak zatočit s kocovinou.

Novoroční pověry a zvyky v Česku

V Česku je zřejmě nejznámější úsloví: „Jak na nový rok, tak po celý rok." První den v roce by se tak lidé neměli hádat, naopak by na sebe měli být milí a hodní. Pokud se totiž budete v tento den cítit šťastně, bude se vás podle pověry držet štěstí i po zbytek roku.

Na konci roku si mnoho lidí dává závazky, tzv. předsevzetí, co by chtěli v roce následujícím změnit a zlepšit. O tom, jaká jsou největší úskalí novoročních předsevzetí, jsme psali zde.

Dříve se za dobré znamení považovalo, vstoupila-li do domu na Nový rok mladá dívka či dítě, avšak ne stará žena.

V některých oblastech u nás se na Vánoce pekla vánočka, ve které bylo zapečeno hrachové zrnko. Jedla se právě na Nový rok, a kdo ve svém kousku zrnko našel, ten měl štěstí v dalším roce zaručeno.

V tento den by se nemělo nic ze stavení vynášet, neboť by to pak v domě celý další rok chybělo.

Na Nový rok mělo být také uklizeno, vypráno, vyžehleno a povlečení v postelích mělo zářit čistotou, aby nikde v domě nezůstal žádný rest.

Na Nový rok by se nemělo prát ani věšet prádlo, věstilo to hospodyni neštěstí a soužení po celý následující rok.

Na Nový rok si nesmíte půjčovat peníze, znamenalo by to nedostatek peněz po celý příští rok.

Nesmíte ale ani nikomu peníze půjčovat, znamenalo by to, že vás po celý rok bude někdo o vaše peníze "obírat".

Na Nový rok by se rozhodně neměla pojídat drůbež, ani jiní opeřenci. Prý by štěstí uletělo z domu. Ani zajíce či králíky nekonzumujte na Nový rok, štěstí by vám pak uteklo!

Na Nový rok se doporučuje pojídat čočka, ta totiž věští do následujícího roku peníze. Na Nový rok se na některých jídelních stolech objevoval také prasečí rypáček jako symbol štěstí.

To, jaký následující rok bude, se usuzovalo i z toho, na který den v týdnu Nový rok připadl. Je-li v pondělí, pak podle pověr nás čeká krutá zima, vlhké jaro, povodně a boj s nemocemi. Nový rok připadající na úterý věští ještě krutější zimu, ale úrodný rok. Nový rok ve středu znamená příznivý nadcházející rok, ve kterém nebude nouze o dostatek vína, nebude se však dařit medu. Čtvrteční Nový rok věští mírnou zimu, větrné jaro, parné léto, pěkný podzim, hojnost ovoce i dostatečnou úrodu obilí. Novoroční den v pátek věští oční nemoci, hrozbu války a vysokou úmrtnost. Na sobotu připadající Nový rok předpovídá dle pověr hodně ovoce, ale málo obilí. Novoroční den v neděli znamená mírnou zimu, úrodné jaro a větrné léto.

Kolem domu rozprašte sůl, odeženete tak zlé duchy. Ty můžete vyhnat také tím, že vylijete škopek vody z balkónu.

O půlnoci popadněte kufr a třikrát s ním obejděte dům. Zajistíte si tím, že vaše cesty v následujícím roce budou bezpečné.

Novoroční pověry a zvyky ve světě

V každé zemi dodržují něco jiného. Některé novoroční zvyky ve světě jsou opravdu kuriózní. 

Rakousko

Rakušané si na žádné kuriozity nepotrpí. Zažitým zvykem je tu lití olova a lidé se navzájem obdarovávají talismany v podobě malých prasátek či jiných obdobných figurek z marcipánu či čokolády. Tradičně odpočítávání do Nového roku doprovází z televize a rádia Straussův valčík – Na krásném modrém Dunaji. Rakušané se tak do nového roku doslova protančí.

Španělsko

Ve Španělsku patří k tradici o silvestrovské půlnoci sníst s každým úderem odbíjení věžních hodin jednu kuličku hroznového vína, což jim má přinést štěstí v následujícím roce. Štěstí si do nového roku zajistí i tím, když si na Nový rok obléknou červené spodní prádlo.

Rumunsko

Mezi zvyky, které mají Rumunům přinést v následujícím roce štěstí, patří nošení jehněte v náručí. Kdo takové jehně pohladí, bude mít v novém roce štěstí. Za pohlazení je však nosiči (nejčastěji dítěti) nutné dát nějakou drobnost.

Bulharsko

Rituál zvaný kukeri se odehrává na Nový rok, Bulhaři vyhánějí zlé duchy, tancují ve strašidelných kostýmech a zahánějí tak temné bytosti i upíry. To jim má zajistit zdraví í úrodu v následujícím roce. Kostým tvoří dřevěná maska a kožešina se zvučnými zvonky.

Řecko

V Řecku se na Silvestra oddávají karbanu a v domácnostech proto velmi často hrají nejrůznější karetní hry.

Slovensko

Poměrně novou tradicí se v Bratislavě stal silvestrovský běh přes bratislavské mosty- Jde o jakýsi minimaraton a délce 10 km, kterého se účastní na tisíc běžců.

Skotsko

Ve Skotsku se Silvestr společně s Novým rokem oslavuje celé 4 dny. 31. prosince se vyráží společně do ulic a popíjí se skotská whisky. Celé oslavy se nesou ve festivalovém duchu. Typický je také průvod ulicemi s točícími se ohnivými koulemi nad hlavou.

Irsko

Irové klepou na Nový rok chlebem na dveře pro štěstí. Tento zvyk má navíc zahnat zlé duchy.

Sibiř

Na Sibiři dodržují hodně drsný zvyk. Potápějí se tu s vánočním stromem do zamrzlého jezera.

Filipíny

O Silvestru skáčou dospělí i děti do co nejvyšší výšky, což jim má zajistit úrodu, blahobyt zase zajišťují otevřená okna i dveře, rozsvícená světla a mince na parapetech. Z období španělského koloniálního partnerství se zachovala tradice pojídání dvanácti kuliček hroznového vína. Trs hroznového vína se také pro štěstí věší na dveře.

Thajsko

V Thajsku nový rok vítají obří třídenní vodní bitvou s vodou naplněnými balónky a kbelíky.

Jihoafrická republika

Přicházející nový rok se v J.A.R. slaví bujarou oslavou v karnevalovém duchu. Hodně zvláštním zvykem je také házení nábytku z okna.

Peru

V Peru mají také hodně kuriózní zvyk. Každoročně se tu rozpoutá bitka se sousedy, aby se vyřešily staré spory.

USA

Zajímavou tradicí je novoroční plavání otužilých plavců v San Franciském zálivu. V Severní Karolíně se zase ujal zvyk v podobě spouštění vačice nad rozjařený dav lidí.

Chile

Na Silvestra se lidé v Chile scházejí na hřbitově, aby Nový rok a jeho příchod přivítali ve společnosti mrtvých příbuzných.

Itálie, Benátky

Oslavy probíhající na náměstí svatého Marka jsou okořeněny snahou o překonání rekordu o nejpočetnější hromadný polibek na světě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve