Uherák byl za socialismu většinou nedostupný, víte jaký salám si Čechoslováci zamilovali místo něj?

 Retro 
25. srpna 2019 13:35 / Terezie Zamlynová
  62
📷
8 fotografií v galerii
Uzeniny bývaly v Československu v lepší kvalitě, ale ne všechny byly běžně dostupné Shutterstock
Už jsme tu mnohokrát připomněli, že nabídka v obchodech v bývalém Československu byla výrazně skromnější než nyní. Týkalo se to i uzenin. I tehdy si lidé pro denní stravování většinou kupovali jiné druhy salámů než na slavnostnější příležitosti. Špičkou býval uherák. Ne ale vždy dosažitelnou.

Bohužel byl cenově pro mnoho domácností nedostupný, běžně se koupit většinou nedal. A tak se – podobně jako v jiných případech – hledaly alternativy. Hledaly je jak hospodyňky, tak i kompetentní lidé, kteří se v tehdejším režimu snažili o zásobování československého trhu s potravinami. Dále čtěte: Nákup za socialismu: Kolik stál a co jsme si odnášeli v síťovce?

A tak se po čase, v roce 1977, objevil v obchodech v naší zemi salám s názvem Poličan (na Slovensku měli jeho obdobu s názvem Nitran). Za to, že se na pulty dostal, mohl nedostatek a nedostupnost uherského salámu, po kterém ale Čechoslováci toužili.

Dobrota srovnatelná s uherákem

Představen byl jako druh salámu z kategorie trvanlivých fermentovaných masných výrobků vyuzených studeným kouřem. Za jeho vznik můžeme být vděční uzenáři Vendelínu Kulichovi ve východních Čechách – v Polici nad Metují. Nutno však dodat, že v současnosti je kvalita tohoto salámu v nižší kvalitě, než tomu bylo v době jeho vzniku. To už by však bylo na další kapitolu…

Zadání na výrobu fermentovaného masného výrobku se tehdejší řezníci ujali naprosto skvěle. Pod vedením Kulicha dostali Češi výborný trvanlivý salám, který dosahoval skutečně tak vysoké kvality, že pamětníci uvádějí, že nebylo v Čechách chutnější a lákavější uzeniny, než byl Poličan. Není divu, že jeho popularita rostla.

Uherák zůstával na vrcholu, ale Poličan mu šlapal na paty

Přesto znakem blahobytu stále zůstával hlavně již zmíněný „uherák“ neboli uherský salám. Jak název napovídá, je to uzenina pocházející z Maďarska, se staletou tradicí. Vyrábí se z libového vepřového masa maďarských bagounů plemen mangalica s přidáním uzené slaniny.

Možná jste slyšeli, že se při jeho výrobě používá oslí maso, ale ve skutečnosti se jednalo jen o vymyšlenou legendu. Základním kořením v salámu je paprika a bílý pepř, spolu s dalším. I uherský salám je vyráběn za přístupu studeného vzduchu a je velmi pomalu uzený. Během suchého zrání vytváří speciální ušlechtilé ochranné plísně, které jsou typické pro jeho bílý povrch.

Uzeniny dnes – kvalita klesla

Doba, kdy byla skvělou svačinou houska s deseti deky salámu – od Gothaje až třeba po uvedený Poličan či dokonce uherák, je však už minulostí. Salámů je sice v nabídce obchodů dnes mnoho, není třeba se spoléhat na podpultový prodej a známosti, i pokud chceme ten nejlepší, problémem je však nižší kvalita uzenin obecně.

K tomu došlo po zrušení závazných uzenářských norem v 90. letech. Poličany (a i jiné druhy salámů) od některých výrobců nyní mnohdy nedosahují ani požadované kvalitativní úrovně vyplývající ze současných závazných předpisů. Dále čtěte: Obložený chlebíček: Věrný průvodce schůzí v době socialismu. Znáte ale jeho příběh?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve