Legíny nejsou kalhoty a nenahradí je. Musíte vědět, jak je správně nosit a co k nim obléci

 Móda 
22. srpna 2019 10:37 / Blanka Štiková
  4
📷
26 fotografií v galerii
Je dobré pamatovat na to, že legíny nejsou kalhoty a nenahradí je Instagram
Legíny jsou oblíbeným kouskem oblečení. Každá žena má ve skříni alespoň jedny. Už dávno nejsou ozdobou ženy jen při sportu, můžete je na mnohých vidět i ve městě. Mnozí lidé je ale stále považují za módní prohřešek a tvrdí, že se nejedná o oděv vhodný do města či kanceláře. Odborníci říkají, že legíny do ulic patří, ale musíte vědět, jak je nosit.

Legíny jsou pohodlné, univerzální a v chladném počasí navíc zahřejí, proto je mnoho žen nosí, ale některé je nosí opravdu nevhodným způsobem. Neděláte chybu při jejich nošení i vy? K dlouhému topu se legíny hodí. K pouzdrovým šatům a přiléhavým minisukním se však více hodí silonky, nikoliv legíny.

Jak by legíny neměly vypadat?

Legíny nejsou kalhoty

Je dobré pamatovat na to, že legíny nejsou kalhoty a nenahradí je. Vyměnit kalhoty za legíny je vstupenkou do módního pekla. Kdo i přesto chce nosit legíny místo kalhot, měl by se držet těchto tří pravidel: nenosit průsvitné legíny, nosit legíny bez žmolků a kombinovat legíny vždy jedině s dlouhým topem, který končí minimálně pod zadečkem.

Správná velikost a průsvitné legíny

Prvním pravidlem u legín je jednoznačně soudnost. I když jsou legíny velmi pohodlné, vždy si pořiďte svou správnou velikost. V opačném případě na vás budou buď plandat, nebo vaši postavu pořádně obtáhnou a zaříznou se vám tam, kde nemají. Dále si dejte pozor hlavně na to, že legíny zvýrazní každou nedokonalost a kilo navíc. Legíny by určitě neměly být zaříznuté, a už vůbec ne průsvitné, největším průšvihem jsou právě prosvítající kalhotky, proto volte jen legíny z kvalitního materiálu. Neestetické jsou rovněž legíny s vytahanými koleny.

Krátké vršky

Opravdu nevhodně vypadají legíny s krátkými vršky. Takže zapomeňte na kombinaci legín a trička do pasu, která vypadá velmi nevkusně a neesteticky. Jestli chcete vyrazit v legínách mezi lidi, snažte se v prvé řadě zakrýt svůj zadeček, který by neměl být nikdy odhalený. Proto vždy preferujte svršky v prodloužené délce, které zahalí zadeček. Zvolte košili, tuniku, blůzu, delší tričko nebo svetr.

Legíny ukážou hlavně nohy

U legín se zaměřte zejména na své nohy, protože právě nohy legíny hodně zvýrazní. Takže je na zvážení každé ženy, zda si legíny obleče. I když nemáte naprosto ukázkové nohy, nevadí, zkrátka se snažte vrstvit. Pozornost od nedokonalých nohou odláká například dlouhé tričko a kardigan nebo oversize košile s koženou bundou.

Délka legín

Dále záleží na délce legín. Legíny pod kotníky nohy prodlužují, naopak zkrácené délky legín nohy zkracují. Dejte si pozor i na legíny tříčtvrteční délky, které vám opticky zkrátí nohy o několik centimetrů a rozšíří holá lýtka.

Barvy a vzory

Pestrobarevné legíny jsou obrovským přešlapem už kvůli své barvě. Při nošení legín ve svém zájmu zapomeňte na barvy. Barevné variace se hodí maximálně na cvičení, ale ne do práce. Ideálem je černá, kterou můžete doplnit pouze jemnými motivy nebo prostřihy. Pro milovníky extravagance jsou k dostání i legíny s květinovými motivy či různými vzory, ty ale mají tendenci rozšiřovat.

Co k legínám nosit?

Typ legín a barva

Legín se bát nemusíte, jen jimi nenahrazujte kalhoty. Je důležité zvolit správný typ legín, aby dobře seděl na postavě. Určitě je nejjistější vsadit na legíny v černé barvě, popřípadě v zemitých barvách, které zeštíhlují, a navíc se jednoduše kombinují.

Díky univerzálnosti se nejčastěji nosí obyčejné černé bavlněné legíny, které můžete využít doma, na sport i do práce.

Vrstvení

Užívejte si vrstvení, k legínám je ideální. Na výběr máte mnoho možností v podobě dlouhých svetrů, košil, kardiganů, sak a kabátků. Nebojte se tedy ani oversize oblečení. Pokud legíny nosíte opravdu rádi, pořiďte si dlouhou elegantní vestu.

Tipy, jak oblékat legíny

  • K legínám obouvejte nejlépe vysoké podpatky.
  • Vhodné je doplnit legíny oversize topem nebo prodlouženým svetříkem, pak je celkový efekt super.
  • Například klasické černé legíny budou vypadat skvěle dohromady s košilovými šaty, tunikou nebo kimonem.
  • K legínám se hodí šaty. Bavlněné šaty v tlumeném odstínu jsou k legínám ideální. Legíny jsou dokonalé také se svetrovými šaty.
  • Zkuste k legínám vzít dlouhou pánskou bílou košili nebo kostkovanou košili.
  • Legíny rovněž skvěle vypadají s volnější a delší blůzkou doplněnou o sako s prodlouženou zádovou částí.
  • Legíny oblékejte jako kalhoty v případě, že jsou z pevného materiálu s povrchovou úpravou.
  • Doplňte legíny o silný chlupatý svetr do poloviny stehen.
  • Legíny jsou skvělé pod pončo.
  • S dlouhou vestou nebo pánským sakem vypadají legíny skvěle. K legínám se perfektně hodí i trenchcoat (stylový lehký dlouhý dámský kabát s dvouřadým zapínáním).
  • Do města se nenosí legíny z příliš tenkého materiálu (nepadnou vám dokonale), příliš obepnuté legíny, legíny nad kotníky nebo nadmíru dlouhé legíny.

Příklady kombinací

Na sport

U sportovních legín se nekladou meze fantazii a můžete si pořídit spoustu variant, od klasických černých po legíny s různými vzory. Samozřejmě by vám měly dobře sedět na tělo a být pohodlné.

Do města, na kafe

Pro volný čas se oblečte pohodlně. Vezměte si třeba černé legíny s vysokým pasem, doplňte je přiléhavým bílým tílkem a béžovým pleteným oversize svetrem. Přidejte nazouvací boty bez podpatku v barvě svetru. Barevnost můžete dodat například výraznou vínovou kabelkou.

Do školy

Do školy si k černým legínám můžete obléci například dlouhou bílou košili s jemnými modrými proužky, a přes ni volný kašmírový svetr v béžové barvě. K tomu si vezměte trendy značkové tenisky.

Na koncert

Pokud jdete na koncert či festival, tak můžete zvolit černé koženkové legíny, k nim obléci například černý dlouhý top, a případně ještě světlou kostkovanou košili jako další vrstvu. Doplňte vše slunečními brýlemi a bundičkou „křivákem“ třeba v béžové barvě. K tomu můžete obout černé kotníčkové boty na širším podpatku.

Trendy koženkové legíny

Stylovou a módní variantou jsou koženkové legíny, které jsou vhodné zejména na podzim a zimu. Tyto legíny téměř nahrazují kalhoty a dokážou vašemu outfitu dodat pořádný šmrnc. Ale i v případě koženkových legín raději zvolte svršek alespoň s prodlouženou zádovou částí, která zakryje zadeček.

Co k legínám za obuv?

K legínám vyniknou vysoké podpatky. Dále jsou k legínám ideální kotníkové boty nebo baleríny. Na volný čas si k nim můžete vzít i tenisky. Pokud ráda nosíte legíny i do práce, tenisky určitě nechte doma. Čtěte dále: Máte doma culottes? Tyto pohodlné kalhoty jsou zároveň vysoce módní a sluší každé postavě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve