Projekt Obědy pro děti za 6 let nakrmil až 25 tisíc dětí

 Děti 
07. července 2019 11:24 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pokud děti neobědvají, jsou mnohdy vyčleněny z kolektivu Shutterstock
Každé desáté dítě v České republice neobědvá se svými spolužáky. Rodiče totiž nemají finanční prostředky na zaplacení školního oběda, který stojí v průměru 25 Kč na den. Projekt Obědy pro děti se už šestým rokem stará o to, aby děti mohly obědvat a nehladověly.

„Když projekt Obědy pro děti začal vznikat, nedokázala jsem uvěřit tomu, že ještě dnes ve 21. století mohou děti u nás hladovět. Přitom každý rok počet dětí, kterým pomáháme roste,“sděluje Ivana Tykač, ředitelka a spoluzakladatelka obecně prospěšné společnosti Women for Women, která už 6. rokem realizuje projekt Obědy pro děti. V letošním školním roce 2018/2019, díky projektu obědvalo takřka 8100 dětí z 935 základních škol 14 krajů. Přičemž obědy pro tyto děti stály  skoro 34  mil. Kč. Nejvíce dětí, kterým jsou v tomto školním roce obědy hrazeny, pochází z Moravskoslezského kraje.

Projekt začal vznikat ve školním roce 2013/2014

„Ve školním roce 2013/2014, kdy projekt postupně začal vznikat spadalo do programu 340 dětí z 93 škol. Dnes je to téměř 24 krát více dětí a 10 krát více škol,“ komentuje aktuální stav projektu Jana Skopová, manažerka charitativních projektů. Tato čísla stále nejsou konečná.

„Rodiče se mnohdy za svoji nepříznivou životní situací stydí. Naštěstí ve spolupráci s pedagogy a dalšími pracovníky školy se daří, obědy pro dítě zařídit tak, aby rodiče i děti zůstali v anonymitě, to je nesmírně důležité“ doplňuje Skopová. Cílem projektu je pomáhat dětem, které se ocitly v takové životní situaci, kdy si jejich rodiče nemohou dovolit zaplatit obědy ve školních jídelnách, ač by jinak rádi.

Může mít nucená absence oběda u dětí až fatální následky?

„Pokud tyto děti neobědvají, jsou mnohdy vyčleněny z kolektivu, nemají pravidelnou školní docházku, znatelný je u nich i horší prospěch a mnohdy doopravdy hladovějí,“ sděluje dále Ivana Tykač.  Dopady poskytnuté pomoci jsou velmi zřetelné. Obědy pro děti jsou velice důležité. Děti se díky nim lépe začleňují do kolektivu, zlepšuje se jim chování i nálada, jsou aktivnější i iniciativnější a také se zlepšuje jejich docházka a v mnoha případech i školní prospěch. Kromě toho si váží pomoci cizích lidí a mnohdy ji chtějí oplatit svému okolí. „Tato zpětná vazba ukazuje, že nucená absence školního oběda může mít až fatální následky na osobnost a život dítěte,“ komentuje absenci oběda u dětí Ivana Tykač.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve