Opruzeniny mohou miminko či batole hodně potrápit. Co na ně pomáhá?

 Děti 
04. května 2019 09:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plenková dermatitida je bolestivá Internet
Opruzeniny mohou potrápit nejedno miminko či batole. Podle odborníků prodělá plenkovou dermatitidu až polovina dětí. Naštěstí existují metody, jak drobečkovi ulevit.

Plenková dermatitida vzniká třením dětské pokožky o plenku. Chemické látky z moči nebo stolice pak vykonají své a vyrážka je na světě. Opruzeniny se objevují nejen v okolí zadečku, ale i genitálií. Vyrážka nepříjemně svědí a pálí. Pokud se navíc přidá ještě bakteriální a plísňová infekce, na problém je zaděláno. A pozor, plenková dermatitida může potkat dítě v jednorázových i látkových plenách. Nebylo totiž prokázáno, že by u jednoho nebo druhého typu plenek hrozilo vyšší riziko opruzení.

Nejdůležitější je prevence

Pokud chcete vaše miminko před bolestivými opruzeninami ochránit, musíte dbát na prevenci a oblasti zadečku a genitálií věnujte patřičnou péči už od novorozeneckého věku.

Dodržujte tyto zásady:

  • Plenky vyměňujte často. U novorozenců to může být až 20x denně, u ročního dítěte zhruba 7x denně.
  • Vybírejte kvalitní a padnoucí plenky, které dítě nebudou škrtit a nepřiměřeně se zařezávat do kůže. Také čtěte složení plen, neměly by obsahovat chlór. Ten může podráždit pokožku.
  • Nechávejte pokožku miminka co nejvíce volně dýchat. Jednak je to skvělá prevence, ale i ve chvíli, kdy je miminko opruzené, tak je větrání velmi žádoucí.
  • Při přebalování vždy důkladně očistěte dětský zadeček i jeho okolí čistícími ubrousky a mléky.

  • Se zásypy opatrně. Když budete pudr sypat přímo na kůži miminka, hrozí, že děťátko vdechne částice pudru. Proto si vždy nejdříve naneste pudr na svou ruku a poté aplikujte na zadeček miminka. Pudr nikdy nepoužívejte na mokvavou nebo olejem ošetřenou kůži.
  • Pod plenky používejte krémy s obsahem zinku, které zvýší obranyschopnost kůže. Nenanášejte však moc velkou vrstvu, hrozí pak naopak zapaření kůže, která nebude moci dýchat.

Příznaky plenkové dermatitidy

Opruzeniny poznáte poměrně snadno. Kůže miminek v okolí plen je červená. Může postihnout zadeček miminka, stehna a genitálie. Dítě je najednou často neklidné, a to zvláště během přebalování. Během omývání postižených míst miminko pláče. Nepříjemný mu může být i jakýkoliv jiný dotek v oblastech zadečku a stehen. Na kůži se mohou objevit puchýřky či praskliny, ve vlhké části kůže může docházet k mokvání.

Nejčastěji se opruzeniny u dítěte objeví, když dostatečně často nevyměňujete pleny nebo když dítěti dáte nevhodnou velikost plenky - ta se pak o kůži otírá a snadno jemnou dětskou pokožku podráždí. Látkové pleny zase zadržují vlhkost a dostatečně neabsorbují. Někdy ale vyrážky mohou vzniknout také jako alergická reakce na plenku nebo krém. K opruzeninám jsou pak děti náchylnější i v případě průjmových onemocnění. Za opruzeninami ale může stát také infekce bakteriálního nebo kvasinkového původu.

Jak vyrážku ošetřit

Velmi účinné jsou krémy s obsahem panthenolu, vitaminu E a zinku. Další účinné látky v krémech, které pomáhají zbavit se opruzenin, jsou:

  • Oxid zinečnatý – vytváří na pokožce ochranný film.
  • Rybí tuk – vitamin D v rybím oleji promašťuje a zvláčňuje pokožku.
  • Panthenol – v kůži se přeměňuje na kyselinu pantothenovou ze skupiny B vitaminů, která je důležitá pro tvorbu a regeneraci kůže.
  • Benzyl alkohol – mírní bolest a podráždění, má také antibakteriální účinek.
  • Vitamin E, A – podporují buněčnou obnovu a mají antioxidační účinky.

Naopak se v případě plenkové dermatitidy vyhýbejte kosmetickým přípravkům, které obsahují kyselinu boritou, kafr, fenol, methylsalicylát. Tyto složky mohou být pro děti toxické.

Přírodní pomoc

Abyste miminku od nepříjemného opruzení ulevili a urychlili hojení, můžete vyzkoušet i přírodní produkty.

Koupel z ovesných vloček

Látky obsažené v ovesných vločkách ulevují od pálení a svědění. Šálek vloček povařte ve vodě 10 minut a poté odvar slijte a přidejte do dětské koupele. Ovesné vločky jsou ideální i tehdy, když chcete spálit břišní tuk, jak jsme psali zde.

Jitrocelové listy

Když se vaše miminko oprudí přes léto, můžete nasbírat čerstvé jitrocelové listy, rozdrtit je a přiložit na opruzená místa. Pokud nemáte po ruce čerstvý jitrocel, pořiďte si jitrocelový sirup. Má antialergické účinky a zmírní opruzení.

Kokosový olej

Pozitivní účinek na opruzeniny má i kokosový olej. Vyživí a zklidní dětskou pokožku a pomáhá hojit plenkovou dermatitidu. Promažte kokosovým olejem červená místa na dětském zadečku nebo olej přilejte do koupele.

Když nic nezabírá, jděte k lékaři

Pokud se pokožka dítěte ani po několika dnech domácí léčby nezlepšuje, poraďte se s lékařem. Může miminku předepsat speciální léky nebo vám doporučit návštěvu kožního lékaře. Za lékařem zajděte rovnou také v těchto případech:

  • Pokud se vyrážka zhoršila i přes domácí ošetření.
  • Jestliže má dítě také horečku.
  • Když podrážděná oblast otéká.
  • Jakmile se objevíte puchýře v okolí zadečku a genitálií.
  • Jestli ranky v postiženém místě krvácí.
  • Když z vyrážky vytéká hnis.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod