I malým dětem je třeba čistit ouška. Nesprávným způsobem jim ale můžete i ublížit

 Děti 
01. dubna 2019 09:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čistit dětem ouška vatovými tyčinkami je nebezpečné Depositphotos
K základní hygieně miminek a malých dětí patří také čištění oušek. Jenže právě v této činnosti se mnoho rodičů dopouští chyb, kterými mohou svým dětem i ublížit.

Nejčastěji lidé k čištění uší používají vatové tyčinky. Pro děti jsou k dostání speciálně tvarované, aby se tak zamezilo případnému poranění. Řada odborníků ale tvrdí, že malým dětem se vlastně ouška uvnitř ani čistit nemusejí.

Ušní maz

Ušní maz tvoří výměšky mazových žláz v uchu, odumřelé kožní buňky a prach. Jeho úkolem je chránit vnitřek ucha před vodou a před proniknutím vnější infekce dovnitř. Běžně je žlutohnědé nebo šedobílé barvy. Množství ušního mazu je individuální, dokonce může být v každém uchu jiné. Novorozenci mají v ouškách mazu více, po šesti týdnech se jeho množství upraví.

Zvukovod se čistí přirozeně sám – ušní maz se postupně posouvá z vnitřní části ven (například při žvýkání). Není proto třeba čistit ouška zevnitř, spíše to může být na škodu.

Vatové tyčinky

I když drtivá většina rodičů čistí dětem ouška pomocí vatových tyčinek, není to vůbec ideální způsob. V žádném případě si na pomoc neberte vatové tyčinky pro dospělé, těmi totiž můžete velmi snadno ouško poranit. Když už se bez vatových tyčinek neobejdete, pořiďte si alespoň tyčinky dětské, které jsou širší a které se dostanou jen na kraj zvukovodu.

Ouška není dobré čistit zevnitř, přináší to jen problémy. Často totiž vatovou tyčinkou zatlačíte maz dál dovnitř a pak může v uchu vzniknout takzvaná mazová zátka, která často vede k potížím jako zalehnutí ouška, bolesti či pocitu tlaku, a dokonce může způsobit i zhoršení sluchu. Navíc pravidelným drážděním kůže vatovou tyčinkou dochází i ke zvýšené tvorbě ušního mazu.

Jak dětem čistit uši

Většina lékařů se shoduje na tom, že k čištění dětských oušek žádné vatové tyčinky potřeba nejsou. Jednou za čas můžete dětem do ouška kápnout přírodní olejíček, který ušní maz zředí. Tím předejdete vytvoření mazové zátky.

Jinak ale úplně stačí vytřít ouško kouskem gázy nebo ručníčkem či kapesníkem, a také jen to, co je nahromaděné na okraji zvukovodu. Dovnitř ouška se rozhodně nesnažte dostat, ať nenaděláte více škody než užitku.

Co se zatvrdlým ušním mazem

Pokud už se náhodou stane, že dítku ušní maz v oušku zatvrdne, nezoufejte. I v takovém případě existuje bezbolestná rada.

Namočte žínku na koupání do teplé vody, dobře vyždímejte a přiložte na ucho, aby se ohřálo. Potom žínkou opatrně ouško otřete, ale ne příliš hluboko. Ušní maz se uvolní sám. Pokud byste měli pocit, že je hlouběji uvnitř, použijte kapky nebo zajděte za ušním lékařem. O tom, co o vašem zdraví vypoví ušní maz, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod