Vybrat dítěti správnou jídelní židličku nemusí být snadné. Na co si dát při výběru pozor?

 Děti 
16. února 2019 18:56 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jídelní židlička rodičům usnadní krmení Shutterstock
Trh s dětským zbožím je tak zahlcený, že není snadné se v široké nabídce vyznat. A týká se to snad všech produktů, tedy i jídelních židliček pro nejmenší. Někdo nedá dopustit na dřevěné modely, další dává přednost plastovým židličkám. Poradíme, na co se při nákupu zaměřit.

Jídelní židličky slouží některým dětem pár měsíců, jiným i několik let. Výběr židličky se hodně odvíjí od toho, pro jak velké dítě ji sháníte. Pokud začínáte s příkrmy už ve chvíli, kdy vaše ratolest ještě nesedí, musíte se rozhodně poohlédnout po takové židličce, u které se dá sedací část polohovat. Praktická je i možnost výškového nastavení, díky kterému pak můžete dítě pohodlně přisunout ke stolu. Dobrá je i nastavitelnost podnožky, díky tomu se bude dítě cítit ve všech svých růstových fázích komfortně.

Design až nakonec

Není radno se řídit jen vzhledem židliček. Design by v tomto ohledu měl hrát až tu poslední roli. V tomto případě je lepší zaměřit se na čistě praktické věci. Co se týká vzhledu, důležité je například to, zda se dá potah třeba snadno sundat a vyprat v pračce nebo zda se dá polstrování pohodlně umýt. Od věci není ani to, zjistit si, zda se dá potah sehnat v náhradě. Někdy se totiž stane, že plastový potah popraská nebo se nějak zničí  a možná v takové chvíli oceníte, že si jej můžete pořídit nový, aniž byste museli pořizovat celou novou židličku.

Nejdůležitější je bezpečnost

Naprosto klíčová je při výběru dětské jídelní židličky její bezpečnost. Ujistěte se, že židlička splňuje všechny normy. Dbejte na oblé hrany nebo polstrování a na to, aby malé části nebylo možné vyjmout a spolknout (například plastové kryty šroubů).

Batole je obvykle živé, bude se vrtět a snažit se z židičky vylézt. Vyzkoušejte, zda vám bude vyhovovat systém bezpečnostních pásů, jak snadno se s nimi manipuluje, zda jsou výškově nastavitelné, mají pojistku proti odepnutí dítětem a jsou dostatečně pohodlné. Většina židliček je vybavena tříbodovým bezpečnostním pásem.

Dřevo nebo plast?

Materiálů, ze kterých jsou jídelní židličky k dostání, je hned několik. Pořídit si můžete židličku z masivního dřeva, dřevotřísky či lamina, plastu nebo kovu. Nejdražší jsou židičky kovové a dřevěné, židličky z dřevotřísky či lamina jsou poměrně levné a nejlevnější jsou židličky plastové. Dřevěné a kovové židličky mají dlouhou životnost a dobře se dají opravovat, ostatní mají životnost kratší a o opravách si můžete nechat zdát. Plastové židličky se ale na rozdíl od dřevěných daleko lépe udržují v čistotě. Nejčastěji se rodiče rozhodují mezi dřevěnou a plastovou jídelní židličkou.

Dřevěná jídelní židlička

Dřevěnou jídelní židličku většinou volí ti, kterým se prostě líbí určitá klasika. Dřevěné židle dobře fungovaly už za našich mladých let a určitě tedy i v současné době dobře poslouží. Dřevěná židlička většinou nezabere příliš mnoho místa, je stylová, do bytu se většinou dobře hodí. Dřevěné židličky bývají rozkládací, můžete je tedy použít buď jako vysokou židli s malým pultíkem, nebo ji můžete rozložit na stoleček a židličku. U rozložené dřevěné židličky si pak dítě může třeba malovat. Dnes už lze sehnat i dřevěné židličky s pohodlným polstrováním, nastavitelnou podnožkou nebo výškově nastavitelným opěradlem.

Plastová jídelní židlička

Plastová jídelní židlička bývá hodně variabilní. Můžete nastavit zádovou opěrku i opěrku na nohy do více poloh, židličku můžete posunovat nahoru i dolů. Tyto židle jsou také dobře polstrované, dítě v nich tedy bude mít velké pohodlí. Potah židlí je omyvatelný, židličky se tedy snadno udržují. Součástí plastové židle bývá velký pult, na který můžete dítěti položit jídlo. Pult je omyvatelný a od židle oddělitelný. Plastové jídelní židličky mívají také košík, který je vhodný k ukládání bryndáků, plen, misek apod. Vzhledem k možnosti nastavení více poloh volí tuto židli rodiče, kteří své děti potřebují v židličce krmit dříve, než jim začnou samostatně sedět. Potřebují, aby se dítě při jídle opřelo, aby bylo spíše v takovém pololehu. Díky sklopené zádové opěrce se pak v takové židli dítěti i lépe pije třeba mléko v láhvi nebo kaše. Složená plastová jídelní židlička navíc zabere jen velmi málo místa. Když ji nepotřebujete, můžete ji schovat i třeba do skříně.

Skládací vs. nerozkládací židličky

Pokud máte dostatečné prostorové dispozice, volte raději nerozkládací židličku. Zaprvé je o něco bezpečnější a nehrozí skřípnutí v mobilních částech nábytku a zadruhé je okamžitě, bez předchozí manipulace, k dispozici.

I skládací židličky ale mají své výhody, a pokud se ujistíte, že dítě nemá možnost s mechanismem hýbat, není pro pořízení skládací židličky žádná překážka. Příjemný kompromis mezi prostorem a bezpečností naleznete v menších, skladných, ale pevně sestavených jídelních židličkách.

A pokud hodně cestujete a sháníte židličku, kterou snadno dáte do kufru auta, zvolte jídelní sedátko, které se upevňuje přímo na stůl nebo na židli. Tyto modely váží kolem tří kilogramů a jsou vybaveny systémem, díky němuž je během chvilky připnete ke stolu nebo židli a může se hodovat. Výrobci k nim často dodávají také praktické tašky, takže je kdykoli kamkoli pohodlně přenesete. Samozřejmě ani u těchto mini židliček nechybějí fixační popruhy a měkké polstrování pro komfortní posezení. Jedinou nevýhodou je, že jim dítě brzy odroste. O tom, jak vybrat správnou dětskou chůvičku, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008