Dětské chůvičky mají nepřeberné množství funkcí. Jak vybrat tu správnou?

 Děti 
08. ledna 2019 07:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dětské chůvičky umí přenášet i obraz Depositphotos
Technologie jdou dopředu v mnoha ohledech a dnes je už zcela běžné, že si novopečení rodiče pořizují dětské chůvičky, které jim pomáhají hlídat jejich ratolesti. I tato zařízení jsou neustále modernizovaná a není proto problém si pořídit i takovou chůvičku, která toho zvládne víc, než jen pohlídat, zda je vaše dítě vzhůru.

Dětské chůvičky jsou užiteční pomocníci pro hlídání dětí. V podstatě se jedná o vysílačky, které pomocí přenosu zvuku, popřípadě i obrazu, umožňují kontrolovat stav vašeho miminka. Existuje velké množství chůviček s různými vlastnostmi. Záleží jen na tom, jaké parametry jsou pro vás důležité.

Než si nějakou dětskou chůvičku půjdete pořídit, měli byste vědět, zda ji chcete používat na cestách nebo jen doma, zda si vystačíte se zařízením přenášejícím jen zvuk, nebo chcete raději takové, které přenáší rovněž obraz, a musíte si ujasnit také to, zda například žijete v hustě zasíťované oblasti a budete tak potřebovat se vyhnout rušení přenosu od jiných zařízení.

Typy dětských chůviček

Dětských chůviček existuje nepřeberné množství. V prvé řadě si musíte ujasnit, zda chcete audio nebo video chůvičku.

Klasická (audio) chůvička

  • Přenáší pouze zvuk, nikoli obraz.
  • Je skladná a vhodná na cesty.
  • Finančně je méně náročná.
  • Vybírat lze mezi digitálním nebo analogovým přenosem zvuku.

Video chůvička

  • Mimo přenos zvuku zajišťuje také přenos obrazu.
  • Ideální do domácího prostředí.
  • Zvuková i vizuální kontrola miminka.
  • Běžně má zabudovanou funkci noční vidění.
  • Je potřeba dobře nastavit dětskou jednotku, aby miminko snímala.

Na co se při výběru zaměřit

Každá chůvička pracuje na jiném principu a nabízí i jiné funkce. To vše je potřeba před pořízením zvážit, jen tak si totiž vyberete takovou chůvičku, která bude přesně vyhovovat vašim požadavkům. O kontroverzní metodě, díky které vám bude miminko spát celou noc, jsme psali zde.

Způsob přenosu zvuku

Analogové chůvičky - pracují na nižších frekvencích a menším počtu kanálů. Díky tomu mají lepší dosah, ale zároveň jsou náchylnější k rušení jiným zařízením.

Digitální chůvičky - pracují na vyšších frekvencích a vyšším počtu kanálů. Čím vyšší frekvence přenosu, tím více je přenos rušený různými překážkami v prostoru. Díky velkému počtu kanálů jsou ale vhodné do hustě zasíťovaných oblastí.

Internetové chůvičky - přenos probíhá přes internet.

Dosah přenosu 

Vzdálenost, na kterou chůvičky přenáší signál, uvádí výrobci vždy ve volném prostoru a za ideálních podmínek. Počítejte tedy s tím, že reálný dosah bude nižší. Čím více překážek (například zdí) mezi dětskou a rodičovskou jednotkou je, tím nižší bude dosah. Někteří výrobci uvádí i maximální dosah v budově. Jestliže plánujete používat chůvičku v členitějším prostředí (např. hotel), pak se zaměřte na ty s větším dosahem.

Napájení

Napájení může být buď na baterie, ze sítě, nebo oběma způsoby. Rodičovská i dětská jednotka mohou mít odlišné způsoby napájení. Pokud budete chtít nechávat dětskou jednotku v kočárku, pak se ujistěte, že nemusí být zapojená do sítě. Naopak, jestliže víte, že budete mít ve většině případů možnost nabíjení ze sítě, hledejte chůvičky, kde obě jednotky mají možnost napájení ze sítě, případně, že mají dobíjecí stanici.

Užitečné funkce

Oboustranný provoz - možnost použít rodičovskou jednotku také jako vysílačku, takže na dítě můžete pomocí chůvičky i mluvit. Můžete tak zkusit miminko uklidnit na dálku, pouze hlasem.

Displej - některé chůvičky mají pro větší přehlednost LCD displej. Ten většinou přináší více dalších funkcí - například optickou indikaci hluku nebo zobrazení teploty.

Senzor teploty - dětská jednotka snímá teplotu, která se ukazuje na rodičovské jednotce. Chůvičky s touto funkcí většinou umožňují také nastavení minimálních a maximálních teplot, při jejichž překročení se spustí na rodičovské jednotce zvukový signál.

Optická indikace úrovně hluku - vhodné především v hlučném prostředí, kde by pouhý zvukový přenos mohl být přeslechnut.

Vibrační upozornění - upozornění na aktivitu u dětské jednotky vibracemi rodičovské jednotky. Opět vhodné do hlučeného prostředí. 

Regulace hlasitosti - možnost nastavení úrovně hluku, kterou bude dětská jednotka zachytávat a přenášet.

Signalizace mimo dosah - upozorní na ztrátu signálu. Většinou velmi intenzivním nepříjemným zvukovým signálem.

Indikace slabé baterie - upozornění na slabou baterii.

Technologie DECT - zkratka pro Digital Enhanced Cordless Communications. Jde tedy o vylepšenou digitální bezdrátovou komunikaci. Přenos signálu je šifrovaný, takže je vyloučeno rušení jiným zařízením. Přenos probíhá na frekvenci 1,9 GHz, na rozdíl od nejčastějšího 2,4 GHz.

Baby monitor/Monitor dechu - funkce, která umožňuje monitoring životních funkcí miminka. V případě potíží začne rodičovská jednotka vydávat zvukový signál.

ECO mode = úsporný režim - chůvička dokáže minimalizovat spotřebu energie v závislosti na vzdálenosti dětské a rodičovské jednotky (čím blíž, tím menší spotřeba energie a tedy vyšší úspora baterie).

VOX funkce - přenos signálu je aktivován až hlasem dítěte, neprobíhá tedy nonstop a šetří baterii.

Noční světlo - tlumené světlo na dětské jednotce. Nenahrazuje lampičku, ale může být uklidňující pro miminko a pomůže rodičům při orientaci v temné místnosti.

Uspávací rituál - některé chůvičky umožňují přehrávání ukolébavek či promítání obrázků.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve