Pět důvodů, proč byste si měli každý den dopřát jedno jablko

Jablka pomáhají udržovat zdravý a krásný chrup
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
07. ledna 2019 13:32 / Shutterstock
  16   0
Ať už zelené nebo červené, sladší nebo kyselejší, dopřát byste si měli jedno jablko denně. Nespornou výhodou je, že jablka jsou dobře dostupná během celého roku. Přesto se na ně poslední dobou tak trochu zapomíná.

V supermarketech jsou dnes dostupné nejrůznější exotické druhy ovoce z celého světa, které nás lákají, a my tak staré dobré jablko trochu opomíjíme. A je to velká škoda. Právě napohled obyčejná jablka řadíme mezi potraviny, které mají našemu tělu skutečně co nabídnout. Jsou nabitá cennými látkami, díky čemuž podporují komplexní zdraví organismu. Následující důvody vás určitě přesvědčí, že zakousnout se do tohoto chutného ovoce se určitě vyplatí.

Obsahují vlákninu a podporují trávení

Jablka jsou v první řadě skvělým zdrojem cenné vlákniny. Díky ní je podpořena správná činnost střev a jejich pravidelné vyprazdňování. Představují tak účinnou prevenci před zácpou. Kromě toho jablka napomáhají vylučovat z těla toxiny. Nejvíce vlákniny se však ukrývá těsně pod slupkou jablka, proto byste toto ovoce neměli loupat. Jeden středně velký plod může přitom obsahovat klidně i více než 3 gramy vlákniny, což může představovat až 10 procent její doporučené denní dávky.

Podporují zdraví srdce i cév

Jablko je skvělým pomocníkem pro osoby, které trápí vysoký cholesterol. Díky obsahu ve vodě rozpustné vlákniny toto ovoce napomáhá udržovat v organismu optimální hladinu LDL i HDL cholesterolu. Jablka navíc brání usazování tuku v cévách a napomáhají snižování vysokého krevního tlaku. Blahodárně tedy působí na stav srdce i cév. Pravidelnou konzumací čerstvých jablek tak můžete účinně snížit riziko stále častěji se vyskytujících kardiovaskulárních, čili srdečně-cévních onemocnění.

Co všechno jablka obsahují?

  • Vitamin C, který výrazně podporuje imunitní systém.
  • Vitamin K a několik z vitaminů skupiny B.
  • Z minerálních látek jsou nejvíce zastoupeny draslík, hořčík, vápník, fosfor a v malém množství i železo.
  • Jablka jsou také zdrojem antioxidantů a flavonoidů, které přispívají ke zdraví organismu.
  • Kromě vlákniny jsou jablka bohatá i na mnohé další vitaminy a minerální látky.

Podporuje zdraví dásní a zubů

Díky jablku můžete podpořit zdraví svého chrupu. Konzumací neloupaných jablek si účinně posilujete dásně. Při tomto procesu dochází ke zvýšení produkce slin v ústech, což představuje jakousi ochranu ústní dutiny před bakteriemi. Jablka tak pročišťují ústní dutinu a tím chrání i chrup před zubním plakem. Pozor na největší chybu při konzumaci jablek. Více jsme psali zde.

Usnadňuje hubnutí

Jablka jsou nízkokalorická, více než 85 procent jejich hmotnosti tvoří voda. Jeden plod představuje v průměru kolem 50 kcal. I díky tomu mohou být jablka velmi užitečná při redukci váhy. 

Jablka by měla tvořit součást zdravého a pestrého jídelníčku. Díky vláknině člověka zasytí na delší dobu. Rovněž podporují trávení a metabolismus. Neváhejte si proto dopřát jedno jablko denně. Vaše tělo vám bude vděčné.

Jitka Jahodová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Podzimní Bruggy: Město vodních kanálů láká návštěvníky nejen na krásné památky

Dům a zahrada

Je vašemu psovi doma smutno? Komunikovat s ním můžete přes internet

Bydlení

O dřevěnou terasu se musíte před zimou postarat. Bez údržby ji můžete nevratně zničit

Zavřít reklamu