Cucání palečku u dítěte může vyvolat ekzém i problémy se zuby

 Děti 
08. února 2019 15:00 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Řada dětí používá palec jako uklidňovátko Depositphotos
Cucání palečku může být sice u miminka roztomilé. Ale pokud v tomto zlozvyku pokračuje i v předškolním věku, hrozí mu minimálně pokřivení zubů. Co s tím?

Cucání si palce je svým způsobem přirozené. Miminko už v děloze objevuje vlastní palec, který si vkládá do úst a saje. Je to ta nejlepší hračka a uklidňovadlo v jednom. Ale  jenom do určitého věku. Pak hrozí vznik celé řady problémů. Proto je nejlepší tento zlozvyk u dítěte postupně odbourávat.

Do roku to neřešte

Do prvních dvanácti měsíců věku dítěte je objevování vlastních prstíků vnímáno jako něco naprosto bezproblémového. Dokonce ožužlávání pěstiček a náhodných prstů patří mezi důležité vývojové dovednosti kojence. Jednak tím poznává své vlastní tělo, učí se rozeznávat tvary a teploty a také si tím zvyšuje svou obranyschopnost. Takže do jednoho roku skutečně není potřeba něco takového dítě odnaučovat.

Hranice tří let

Jiná situace ale nastává, pokud je dítě už starší. Jsou děti, které si tento zlozvyk postupně odbourají samy. Podle dětských psychologů to obvykle jsou děti, které vyrůstají v láskyplném a bezpečném prostředí. Ovšem nejvyšší možnou tolerovanou hranicí je věk kolem tří let. Pak už se jedná o zažitý zlozvyk, kvůli kterému může trpět nejen jeho osobní rozvoj.

Ekzémy a křivé zuby

Cucání si palce přináší ještě jedno riziko. A to zdravotní. Tím, že je palec neustále prakticky ve vlhkém prostředí, může to postupem času vést až k jeho zanícení, hnisání a ekzémům či deramtitidám. Dlouhodobé cucání palce také zanechává viditelné stopy na zubech a čelistech. Zvlášť v období prořezávání trvalých zoubků. Kromě toho je také narušen růst čelistí a motorika jazyka, což má pak za následek špatnou výslovnost.

Bedlivě pozorujte

Rozhodně na nic zbytečně nečekejte. Neplatí, že čím je dítě starší, tím pak lépe pochopí, proč si palec do pusy strkat nemá. Je to prostě zlozvyk, stejně jako kousání nehtů. Dítě si cucáním palce začne řešit celou řadu záležitostí jako vztek, hněv, nejistotu nebo stres. Proto v první řadě vysledujte, v jakých situacích si dítě strká paleček do úst. Určitě jej na to neupzorňujte, ani nechvalte, pokud to ve stresujícím momentu neudělá. Vaše všímavost v něm vyvolá ještě větší stres, který může způsobit naopak zesílení zlozvyku.

Dudlík nebo plyšák

Pokud dítě nechodí ještě do školky, zkuste mu nabídnout jako alternativu dudlík. Zkuste koupit takový, který se bude líbit vašemu dítěti. Pořád je cucání anatomicky tvarovaného dudlíku menší zlo s menšími následky. Staršímu dítěti kupte líbivého mazlivého plyšáka, který bude pokaždé stát při něm, když se vaše ratolest nebude cítit bezpečně, dobře nebo sebejistě. Někomu se také osvědčil speciální lak na nehty proti jejich kousání, což je také velice rozšířený zlozvyk. Pár tipů, jak s ním bojovat, jsme psali zde. Chilli nebo pepř určitě nezkoušejte. Dítěti by se snadno mohlo dostat do očí.

Nestyďte se za odborníka

Když už si nevíte rady, nestyďte se vyhledat radu dětského psychologa, který vám a vašemu dítěti nabídne možnosti, jak se ve vypjatých situacích zachovat a postupně se loučit i s tak zarytým zlozvykem, jako je cucání palce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod