Na co si dát pozor při výběru kojeneckého mléka?

 Děti 
14. ledna 2019 10:00 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
3 fotografie v galerii
Nesprávný výběr může vašemu dítěti dokonce ublížit Depositphotos
V současné době seženete nepřeberné množství kojeneckých mlék za různé ceny. Jak se v nich ale vyznat, když každé má jiné značení či složení a které koupit v případě, že se vám naopak zdá, že si jsou složením velmi podobná?

Mateřské mléko je ta nejlepší strava, kterou může dítě od své matky dostat a světová zdravotnická organizace proto doporučuje výlučné kojení do půl roku věku dítěte. Pokud ale nemáte mléka dostatek, nebo se vám vůbec nepodařilo začít kojit, musíte sáhnout po alternativě. Jak správně vybrat to nejlepší náhradní kojenecké mléko se dozvíte v tomto článku.

Všechna náhradní kojenecká mléka mají jedno společné: snaží se co nejvíce podobat mateřskému mléku, které má, zatím jako jediné, ideální složení pro kojence. Má navíc dokonalou vlastnost, že se věku dítěte a jeho aktuálním potřebám přizpůsobuje. Tuto vlastnost umělá mléka nemají, a proto je nutné se orientovat především podle věku dítěte.

Počáteční mléka

Tato mléka jsou určena pro novorozence, jejichž matky nemohou z jakéhokoliv důvodu plně nebo vůbec kojit a doporučuje se je používat do šesti měsíců věku dítěte. Označují se číslem 0 nebo 1. Počáteční mléka obsahují kromě adaptované bílkoviny kravského mléka, cukrů, tuků a přesného množství vitaminů, minerálů a stopových prvků ještě probiotika a prebiotika, čímž se nejvíce přibližují mateřskému mléku. Tyto látky brání růstu nežádoucích bakterií, které se mohou usazovat na sliznici střeva a navíc zlepšují pohyb střevní sliznice.

Pokračovací mléka

Pro děti starší šesti měsíců jsou určena pokračovací mléka, která nesou označení 6 nebo 2. Na rozdíl od počátečního mléka je pokračovací mléko podáváno již jako doplněk stravy, jelikož dítě začíná být seznamováno s nemléčnou stravou. O největších omylech, kterých se ve stravě dětí dopouštíme, se dočtete zde.

Děti se učí poznávat pevnou stravu, ale mléko pro ně i nadále zůstává hlavním a velmi důležitým zdrojem nejen tekutin. Tomu odpovídá i složení mléka, které má oproti předchozí variantě například více železa, jelikož vlastní zásoby dítěte jsou touto dobou již vyčerpány. Neobsahuje už adaptovanou bílkovinu a naopak je obohaceno o zinek a jód a vitaminy A, D, E a C. O dřívějším podání pokračovacího mléka než po ukončeném šestém měsíci by měl rozhodnout jedině lékař.

Batolecí mléka

Starší kojenci a batolata od jednoho do 3 let již dostávají mléka batolecí, která obsahují přídavek vitaminů, minerálů, stopových prvků a dalších látek, které přispívají ke zdravému růstu dítěte. Jsou označována číslem 12 a následně 24, nebo 3 a následně 4. Ve srovnání s kravským mlékem obsahují méně bílkovin (což je u dětí v tomto věku žádoucí) a bývají obohaceny o minerály, vitaminy, nenasycené mastné kyseliny a další látky, které v kravském mléce nenajdete vůbec, nebo v omezeném množství.

Speciální mléka

Při výběru kojeneckého mléka je ale důležité brát ohled i na jiná kritéria, než je pouze věk dítěte. Berte ohled i na zdravotní stav dítěte a jeho konkrétní potřeby. Mezi nejznámější speciální mléka patří mléka HA (hypoantigenní), která mají snížený obsah potenciálních alergenů a jsou určena pro děti se sklony k alergiím.

Mezi tato mléka ale patří i mléka pro předčasně narozené děti, antirefluxová mléka, která brání návratu žaludečních šťáv zpět do jícnu a zabraňují tak častému ublinkávání, AC mléka pro miminka trpící zažívacími problémy (zejména pro překonání tříměsíční koliky), nebo mléka pro děti s prokázanou alergií na bílkovinu kravského mléka. Jejich použití byste ovšem měli konzultovat s lékařem dítěte. Na trhu v poslední době najdete i Good Night mléka, která jsou určena na noc, jsou hustější a lépe zasytí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve