Nejsou boby jako boby. Jak vybrat dětem ty správné?

 Děti 
21. prosince 2018 15:09 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na bobech si děti užijí spoustu legrace Shutterstock
Možná ještě na poslední chvíli řešíte, co pořídit dětem k Vánocům. Velkou radost můžete udělat, když jim koupíte boby. Éra, kdy byl k dostání jen jeden typ, je už dávno pryč. Dnes je výběr velmi široký a může vám tak trochu zamotat i hlavu. Poradíme, jak při výběru bobů nesáhnout vedle.

Jakmile napadne sníh, chtějí si malí neposedové užívat zimní radovánky a sjíždění kopců na bobech k nim rozhodně patří. Legraci si užijí nejen děti, ale i jejich rodiče či prarodiče. Hodně v módě jsou dnes boby s volantem, které se dají velmi dobře ovládat.

Dárek nejen pro kluky

Výhodou bobů je, že se na nich vyřádí nejen kluci, ale i holčičky. Boby by měly být vždy z kvalitního a odolného plastu a pro větší bezpečnost a manévrovatelnost nesmějí chybět po stranách brzdové páky, kterými lze upravovat rychlost a hlavně díky brzdám děti bezpečně zastaví.

K bobům je dobré si pořídit i popruh, který zabrání jejich ujetí při stoupání do svahu. Popruhy umožní i komfortnější tahání bobů, když v nich bude sedět dítě, které již bolí nožičky. A pokud vám záleží na bezpečnosti vašich dětí, klidně je na bobování vybavte třeba kvalitní helmou. O tom, jak vybrat dětskou helmu, jsme psali zde.

Na jaké parametry se při výběru zaměřit?

Jeden z hlavních parametrů je délka bobu. Pro opravdu malé děti nekupujte zbytečně velké boby, protože jsou pro ně zbytečně těžké a také mohou být pro ně nebezpečné. A to proto, že se dítě nemůže na velkých bobech zapřít nohama. Určitě zapomeňte na to, že boby mohou vašemu dítěti vydržet několik let. Kupte mu raději menší boby, které budou dítěti pasovat.

Boby jsou dnes vyráběny z mrazuvzdorného plastu. Výhodou je, že tím, že jsou boby plastové, jsou také lehké a dítě se s nimi nenadře tolik jako například s dřevěnými sáňkami.

Při výběru bobu se zaměřte také na jeho nosnost. Nejčastější nosnost, která je u bobu udávána, je 50 kg. Některé modely bobů jsou uzpůsobené třeba pro dvě děti, takže u těchto bobů bude nosnost daleko větší. Boby, které jsou určené pro ty nejmenší děti, jsou s nosností maximálně 20 kg. Chtěli byste se se svými dětmi na bobech projet? V tomto případě sáhněte po modelech s větší nosností.

Boby, skiboby, kluzáky a další varianty

K dostání nejsou ovšem jenom boby, ale i další různá vozítka. Jaké jsou tedy rozdíly mezi jednotlivými produkty na sjíždění svahu?

Boby - jsou vhodné pro nejmenší, jsou lehké a cenově dostupné. Zakoupit můžete modely již od několika desetikorun, až po luxusní varianty s volantem a dalšími vychytávkami.

Skiboby - nabízejí intenzivnější zážitek z jízdy a freestyle. Jsou vhodné pro starší děti, které chtějí posunout hranice jízdy na svahu, ale na lyže si ještě netroufají.

Kluzák - je jednoduchý plastový sedák s držátkem, který můžete mít kdykoliv po ruce a po cestě domů se na jakémkoliv kopci svézt. Nevýhodou je absence brzd, jež by snížily rychlost sjezdu.

Sáňky - dřevěná klasika, na níž se sveze celá rodina. Některé modely nabízí i ohrádky, do kterých můžete umístit i malé dítě a zimní radovánky si tak užít všichni.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47