Naučte své dítě smrkat ještě v kojeneckém věku. Poradíme vám, jak na to

 Děti 
21. listopadu 2018 18:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rýma u malých dětí může vést k zánětu středního ucha Shutterstock
Rýma je sice poměrně banální onemocnění. Pokud se hlen neodstraňuje, stéká do krku, což následně dráždí ke kašli, ale také se z toho může vyklubat i zánět středního ucha. Nejlepší obranou je naučit dítě co nejdříve smrkat.

Nejčastěji se děti nakazí při prochlazení, kdy se snižuje přirozená obranyschopnost organismu. Může ale být také projevem alergie nebo průvodním jevem některých jiných onemocnění, zejména virového původu. Neumí ještě vaše dítě smrkat? A víte, že jej to lze naučit už v osmi měsících? Poradíme vám, jak na to.

Smrkání už od kojence

Možná, že to bude znít trochu neuvěřitelně, ale děti se velmi dobře učí smrkat mezi 8. a 10. měsícem věku. Je to vlastně období, kdy se hodně ,opičí‘. I když se dítě už v takto malém věku pokouší smrkat, přesto bude stále potřebovat vaši pomoc. Skutečně samostatného smrkání je podle lékařů schopné zhruba od dvou let. Některé si ale, přes veškeré snahy rodičů, utírají spokojeně mokrý nos do rukávů ještě v mateřské školce.

Chce to trpělivost

Pokud se rozhodnete dítě naučit smrkání, obrňte se trpělivostí, protože to hned nemusí vyjít, a dost možná se to zprvu neobejde bez slziček a vztekání, ani tak to ale nezdávejte. Hlavně jej to učte ve chvíli, kdy je zdravé, odpočaté a v dobré náladě.

Nejprve nácvik

V první řadě naučte dítě foukat ústy. K tomu vám velmi dobře může posloužit píšťalka, foukání do papírové kuličky po stole nebo obyčejný bublifuk. Ten je navíc skvělou pomůckou při logopedii.

Zamlžte si zrcadlo

Zvládá už foukání pusou? Pak nyní přichází další fáze, kterou je nácvik foukání nosem. Můžete si dát soutěž, kdo nejvíce dokáže funět. A nebo stejně jako v prvním případě, můžete pro oživení použít papírovou kuličku nebo přimějte dítko, aby foukalo nosem na zrcadlo, které se zamlžuje.

A teď naostro

V dalším kroku nacvičte foukání jednou nosní dírkou, protože správné smrkání by se mělo odehrávat každou nosní dírkou zvlášť, což zaručí dostatečný tlak. A pak můžete přejít rovnou na smrkání. Hlavně nezapomeňte na jednu věc. Dítě neustále chvalte i za malý pokrok.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve