Kdy je dítě zralé na to, aby mohlo zůstat doma samo?

 Děti 
26. října 2018 12:51 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Nedá se jednoznačně říct, od kdy si můžete dovolit potomka opustit Internet
Každý rodič si čas od času potřebuje někam vyrazit za zábavou a vyčistit si takzvaně hlavu. Jenomže ne vždy jsou po ruce babičky nebo další příbuzní, kteří jsou ochotni vám vaše ratolesti pohlídat. A právě v tuto dobu si začne většina rodičů klást otázku, od kdy může být dítě nechané samo doma. Odpověď na ni není ale zcela jednoznačná.

Kdy je dítě zralé na to, aby mohlo zůstat doma samo? Otázka, kterou si jednou kladou všichni rodiče. Existuje skutečně nějaká věková hranice?

Naše babičky věk neřešily

Jsou rodiče, kteří nechávají své dítě doma samotné už v osmi letech, jiní ani v deseti ještě ne. Naše babičky a prababičky nechávaly děti samotné ještě mnohem dříve, dokonce ještě než šly do školy. O mladší sourozence se zpravidla starali ti starší. A běda, jak neposlechli. Dnes je samozřejmě jiná doba, na děti bohužel čeká celá řada nástrah a nebezpečí. A i rodiče jsou mnohem více úzkostnější.

Je to individuální

Doba, kdy je dítě připraveno být samo doma, je hodně individuální. V každé rodině tento čas nastává jindy a jiným způsobem. Dětští psychologové zase tvrdí, že dítě by do deseti let nemělo být samo doma vůbec. Samozřejmě, do tohoto času se nepočítá nákup v obchodě naproti nebo vynesení koše, ale několikahodinovou nepřítomnost. Ne, že by dítě nezvládlo být samo doma i déle, ale pocit strachu a opuštění se jim může vrýt do paměti. Domov by pro něj měl být symbolem bezpečí a jistoty, ne prázdnoty.

Samostatný jedinec

Některé děti si dokonce o tu samotu doma řeknou samy. Pak je to známka jeho připravenosti. Než však necháte poprvé dítě samo doma, musíte mít jistotu, že se na něj můžete vždy spolehnout, že je to dítě, které se umí o sebe postarat, které ví, na koho se obrátit v případě problémů, kam zavolat. Možná, že v této souvislosti už jste začali přemýšlet o tom, že dítěti pořídíte mobil, třeba zrovna na Vánoce. Ale kdy je skutečně vhodné mu tuto technickou vymoženost pořizovat

Samo přes noc 

Největší křest ohněm pro dítě, ale i pro rodiče samotné, je, když musí zůstat samo doma večer a pak si jít také samo lehnout, protože rodiče přijdou až pozdě v noci. Touto zkouškou by nemělo absolvovat dřív jak kolem 12. roku. I tak je potřeba si uvědomit, že podle zákona má rodič povinnost se o dítě starat do jeho osmnáctin. Jako zanedbání péče by se totiž dalo posuzovat vše, co by dítě během vaší nepřítomnosti provedlo nebo se mu stalo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod