Přebalovací pult je po narození miminka důležitý. Jak vybrat ten správný?

 Děti 
22. října 2018 07:26 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Na výběru přebalovacího pultu si dejte záležet Shutterstock
Po narození miminka strávíte u přebalování svého potomka opravdu spoustu času. I proto je dobré zainvestovat do přebalovacího pultu či podložky. Při výběru je potřeba brát v potaz nejen funkčnost a bezpečnost, ale berte na zřetel i pohodlí pro vás a vaše dítě.

Než si nějaký přebalovací pult nebo podložku pořídíte, dobře se zamyslete nad místem, kde se chystáte výrobek používat. Zkuste si rozmyslet, jestli bude přebalovací pult na stálo na jednom místě, nebo budete pult často přemisťovat. Uvědomte si, že přebalovat budete mnohokrát za den a je tedy potřeba, aby místo bylo snadno a pohodlně dostupné.

Přebalovací podložky

Někdo si vystačí jen s přebalovací podložkou. Vhodnou volbou je obdélníková přebalovací podložka se zvýšenými okraji. V případě, že budete podložku pokládat přes postýlku nebo přes vanu, zvolte typ s pevným dnem.

Praktické jsou přebalovací podložky se dvěma zvýšenými okraji. Když se však miminko vrtí a odráží se nožičkami, oceníte i třetí zvýšený okraj za hlavičkou dítěte. Tyto podložky jsou k dostání v rozměru 50 x 70 cm a 50 x 80 cm a dobře padnou i na klasické přebalovací pulty - tzv. komody. Je však možné sehnat i větší podložky. Mají však často nižší okraje a jsou zbytečně široké. O tom, jak přežít první tři měsíce s miminkem a nezbláznit se z toho, jsme psali zde.

S pevným dnem nebo bez?

Pokud bude podložka vždy celou plochou položena na pevném podkladu, pak stačí pořídit tu bez pevného dna. Pokud je plocha pod podložkou menší, zvolte podložku s pevným dnem.

Přebalovací podložka s pevným dnem má po celé ploše spodní části vloženou pevnou desku. Díky tomu je možné tento typ podložky položit např. přes vanu, přes postýlku, na menší komodu a podobně a vytvořit si tak přebalovací plochu tam, kde to s měkkou podložkou bez pevného dna není možné. Vždy však dbejte na důkladné zajištění podložky proti sesunutí nebo převážení, aby nedošlo ke zranění. Některé podložky s pevným dnem jsou vybavené šroubovacími zarážkami proti posunutí. K zajištění podložky na komodě můžete také úspěšně použít samolepicí suchý zip nebo vhodnou oboustrannou lepicí pásku.

Na co se u přebalovací podložky zaměřit

Přebalovací podložky jsou k dostání v mnoha provedeních i v různé kvalitě. Důležité je, aby spodní strana podložky byla vybavena protiskluzovým povrchem a naopak horní strana byla vyrobena z omyvatelného, ale prodyšného materiálu. Při nákupu byste měli vybírat z modelů vyrobených z polyethylenu (PE) nebo polypropylenu (PP), které na rozdíl od polyvinylchloridu (PVC) neobsahují škodlivá změkčovadla.

Měkké, pratelné potahy pak zajišťují, že vaše miminko nebude ležet přímo na plastovém povrchu. Eventuelně místo potahu můžete použít měkký ručník nebo bavlněnou podložku.

Přebalovací pult

Pokud má být přebalovací pult pevnou součástí nábytku a ostatního zařízení pokoje, vyberte přebalovací pult typu komoda. Hodí se i tam, kde chybí úložné prostory. 

U lehkých přebalovacích pultů na kolečkách jsou většinou 2 poličky - přihrádky, do kterých se vejde vše, co je třeba mít při přebalování při ruce. Většina lehkých pultů obsahuje i vaničku, která je ale dost malá (její vnitřní délka je obvykle cca 50 cm - to je běžná velikost už novorozence), takže ji nelze dlouho používat.

Přebalovací pult v podobě komody se hodí hlavně v případě nedostatku úložného prostoru nebo všude tam, kde má své pevné místo. I některé tyto pulty jsou vybaveny kolečky. Jejich využití je však poněkud diskutabilní, protože tento typ pultu je těžký a manipulace s ním je obtížná.

Existují i přebalovací pulty na vanu. Jedná se o jakousi sníženou variantu lehkého přebalovacího pultu. Po položení přes vanu tento pult určitě výborně slouží svému účelu. Problém "kam s ním" obvykle nastává v okamžiku, kdy potřebujete vanu použít k tomu, k čemu je určená. V menších domácnostech tak paradoxně místo úspory místa obvykle přibude jen "další krám" omezující prostor.

Na co se u přebalovacího pultu zaměřit

Horní deska stolu by měla mít rozměry minimálně 70 x 90 cm. Je jasné, že čím větší plocha stolu je, tím poskytuje větší komfort. Dále je důležité, aby výška stolu odpovídala vaší postavě. Ideálně byste při péči o vaše miminko měli stát uvolněně ve vzpřímené pozici a tím šetřit vaše záda.

Při výběru přebalovacího stolu hraje roli i kvalita použitých materiálů. Nejlepší volbou jsou modely, které jsou označeny ekoznačkami zaručujícími prvotřídní kvalitu (například TÜV, Evropská Ekoznačka nebo další certifikáty). S takovým přebalovacím stolem si pak můžete být jisti, že při přebalování vaše miminko nepřijde do styku s žádnými škodlivými látkami jako například lepidly, rozpouštědly nebo dalšími potencionálně nebezpečnými látkami.

Jestli si vyberete přebalovací stůl ze dřeva, nebo plastu, záleží čistě na vás – ale i zde je třeba uvažovat prakticky. Přebalovací stoly z masivu jsou sice velmi stabilní, ale pro jejich údržbu a čištění se často používají speciální přípravky. Krom toho je třeba brát na vědomí skutečnost, že dřevo je citlivé na vlhkost. Dobrým kompromisem jsou dřevěné modely, které jsou vybaveny vyměnitelným přebalovacím nástavcem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47