Na co dát pozor při nákupu hraček pro malé děti

 Děti 
22. listopadu 2018 10:27 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dítě má přirozenou touhu ochutnat i bublifuk Pixabay
Nejen životní partneři a dospívající děti, ale také malé děti by měly dostat na Vánoce odpovídající dárek. Jak ale vybrat, abychom neudělali víc škody než užitku? Poradíme.

Malé děti do tří let věku tvoří specifickou skupinu mezi ostatními dětmi. Jsou velmi zvídavé, otevřené poznávání nových věcí, lačné po rozvoji, ale současně bez zábran udělat i to, co je může ohrozit na životě. Vedle toho jim hrozí řada rizik, která nás nemusí ani napadnout.

Malé předměty

Na mnoha hračkách najdeme výstrahu pro děti do tří let. Nejsou ještě zcela schopné odlišit předměty, které je mohou ohrozit. Při hře vkládají předměty do úst, což je přirozený způsob, jak se o dané věci něco dozvědět. Bohužel může dojít k polknutí nebo vdechnutí předmětu nebo jeho části. Zatímco polknutí nemusí být nejhorší, vdechnutí může být buď fatální nebo bude do budoucna zdrojem řady obtíží. Buď proto, že je nutné předmět operativně vyjmout a operace zanechá určité následky, nebo proto, že vdechnutý předmět se zahnízdí v dýchacím traktu a může vyvolávat opakované záněty a spouštět nejrůznější alergické a jiné reakce.

Chemikálie

Další důležitou věcí je přítomnost různých chemikálií, které v hračkách mohou být. Z toho důvodu je důležité, že hračky pro malé děti musí být speciálně schválené pro tento účel. Jde-li o dřevěné hračky a jsou natřené, musí jít o barvy, které nemohou dítěti ublížit ani při kontaktu se slinami, ani při okousání celé vrstvy. Přesto je lepší, když není co okusovat.

Další chemikálie se mohou uvolňovat z různých umělohmotných hraček. Ačkoliv se ftaláty na měkčení nepoužívají, materiály obsahují celou řadu jiných sloučenin, které se vlivem olizování, kousání a žužlání do dětského organismu dostávají. Nejlepší proto je pro děti použít hračky dřevěné nelakované, případně hračky látkové. Je to mnohem jistější a bezpečnější. Dětský organismus se překotně vyvíjí a i drobný chemický zásah může napáchat značné škody. Vedle hraček můžeme také napáchat značné škody špatnou stravou, ale to je jiné téma, o kterém si můžete přečíst zde.

První pomoc při polknutí či vdechnutí

Jestliže malé dítě zkonzumuje nějaký předmět nebo dokonce lék, který požít vůbec nemělo, snažíme se ještě před příjezdem záchranné služby vyvolat zvracení. Podráždění kořene jazyka obvykle stačí. Pokud se vám nedaří, nechte to na odbornících, ale vždy se snažte přesně popsat, co dítě spolklo. Zvracení rozhodně nevyvolávejte, pokud došlo k spolknutí ostrých předmětů.

Jestliže dítě vdechlo cizí předmět a dusí se, musíte okamžitě jednat. Nejlepší je uchopit dítě za nohy, nechat ho viset hlavou dolů a udeřit zprudka do zad tak, aby vdechnutý předmět vyskočil ven. Obyčejně se to po několika úderech podaří. Je sice nepříjemné použít sílu vůči dítěti, ale často je to jediný způsob, jak mu zachránit život.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47