Časté chyby, kterými rodiče nevědomky poškozují zdraví svých dětí

 Děti 
26. srpna 2018 08:15 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Počet dětí, které trpí obezitou, je alarmující Shutterstock
Nárůst počtu dětí, které mají problémy s obezitou, je alarmující. Rodiče často doufají, že z toho dítě vyroste. Bohužel to ale není pravda. V současné době trpí nadváhou každé čtvrté dítě, obezitou každé sedmé a monstrózní obezitou čtyři děti ze sta! Víte, jaké jsou největší prohřešky rodičů na dětech?

Zatímco při nízké váze rodiče, lékaři či případně učitelé zbystří a začínají řešit, zda náhodou jejich dítě netrpí anorexií nebo jiným vážným onemocněním, obezita je společností tolerována a vnímána maximálně jako neestetická vada na kráse. Což je ale obrovská chyba. Měli bychom si uvědomit, že život našich dětí dnes neohrožuje hlad a bída, ale naopak nedostatek pohybu a nadbytek potravy.

Nadváha není jen estetickým problémem

Děti mohou mít řadu zdravotních obtíží, mezi něž patří různá kardiovaskulární onemocnění či metabolické, zažívací, ortopedické a dermatologické problémy. Děti jsou také často kvůli své nadváze vyčleněny z kolektivu, což vede ke ztrátě sebevědomí. Útěchou pak bývá takovým dětem zase jídlo a dostávají se tak do začarovaného kruhu. Obezita je jen pomyslným vrcholem ledovce a pro zdraví dítěte může mít v budoucnu vážné následky. Obezita dětí se zvyšuje rychlým tempem, nepodceňujte tento problém. Obyvatelé České republiky patří k nejtlustějším v Evropě. Měli bychom se proto obezitou obecně, a obezitou dětí zvlášť, zabývat velmi intenzivně.

Jaké největší prohřešky dělají rodiče na svých dětech?

Pozor na chybějící vitamin D!

Vědecké studie za posledních pár let přinášejí překvapivé informace o úloze vitaminu D. Zajímavý je například pravděpodobný podíl vitaminu D na tzv. fetálním programování. Tím se rozumí budoucí nastavení fungování orgánů miminka. Chybějící vitamin D v těhotenství může mít přímou souvislost třeba s astmatem, alergickými obtížemi, imunitními onemocněními nebo právě obezitou.

Až 80 procent těhotných žen trpí, zejména v zimních a jarních měsících, nedostatkem vitamínu D. Přitom nedostatečné zásobení vitaminem D v období těhotenství znamená špatnou startovací pozici pro budoucí zdraví miminka.

„Vitamin D ovlivňuje vstup vápníku do tukových buněk, přičemž vápník je významným aktivátorem lipogenních enzymů, které ukládají tuk,“ říká pediatrička MUDr. Božena Kalvachová, CSc. z Endokrinologického ústavu v Praze. Zjednodušeně řečeno vitamin D zmírňuje ukládání tuku. Nezapomeňme přitom, že nastávající matka je jediným zdrojem tohoto vitaminu pro miminko. Zajistit potřebné zásobení vitaminem D zejména v jarních a zimních není z mnoha důvodů snadné. Proto se využívají i speciální doplňky stravy pro těhotné, které kombinují optimální množství a poměr nezbytných látek.

Ve složení doplňků stravy pro těhotné by neměly chybět látky jako jód, vitaminy skupiny B, dostatečné množství vitaminu D nebo nezbytná kyselina listová doplněná o její metabolizovanou formu 5-metyltetrahydrofolát tzv. Metafolin, kterou využije i organismus postižený MTHFR mutací.

Špatné návyky

I ve výživě platí, že co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Základům nutriční výživy, ale i sociálním vzorcům chování se dítě učí především v rodině. Dítě si je osvojuje pozorováním jednotlivých členů rodiny a jejich kopírováním. Vytváří si je hned z kraje života a přenáší do dospělosti. Z vlastní zkušenosti každý z nás ví, jak obtížné je pak zažité návyky měnit, nebo si je obhájit při partnerské konfrontaci, kdy každý z účastníků byl vychován odlišně. Je proto potřeba jít vzorem svým dětem, ať už se budeme bavit o stravovacích návycích, způsobu stolování, pohybové aktivitě, ale i hodnotovém systému.

Děti by měly vědět, že lidé mají jíst pravidelně, v klidu a pestře a zároveň by se měly vyhýbat zneužívání jídla z jiného než stravovacího důvodu. „V mnoha případech využívají rodiče jídlo jako odměnu, nebo naopak trest. Pro dítě je trestem nejen jídlo, které mu nechutná, ale i fakt, že nemá hlad nebo chuť na danou potravinu. Protipólem je pak jídlo zneužívané jako odměna. Tato forma prémie v podobě sladkostí různého druhu je nevhodná. Po stránce nutriční jsou to živiny chudé a příliš energeticky bohaté. Právě tyto potraviny jsou častou příčinou nadváhy,“ doplňuje MUDr. Kalvachová.

Abyste zatraktivnili nepopulární, ale zdravé potraviny, s recepty a jídly si trochu vyhrajte. Nezapomínejte na to, že jíme i očima a vykrajovátka, obličejíčky a zvířátka mají u dětí zaručený úspěch.

Při přípravě jakéhokoliv jídla pro děti velmi šetřete se solí. To stejné platí také o koření i o cukru. Jídla se snažte připravovat z čerstvých surovin, vyhýbejte se polotovarům a průmyslově zpracovaným produktům a výrazně omezte přípravu jídel smažením. Čím nahradit cukr a zda jsou alternativní sladidla zdravější, se dočtete v našem článku zde.

Děti mají málo pohybu

Většina českých dětí má nedostatek pohybu a mnoho času tráví u počítače či televize. Nedostatkem pohybové aktivity trpí zhruba 80 procent českých dětí, kvůli tomu se zvyšuje jejich nadváha a obezita. Televize a počítač patří mezi nejsilnější médium, u kterého současné děti tráví průměrně dvě až tři hodiny denně!

Možná vás překvapí, že navíc televizní sdělení, případně vzorové chování oblíbeného youtubera, má okamžitý vliv na krátkodobé stravovací a sociální preference vašeho dítěte. O důvod víc dbát na jiné vyžití a koncepci volného času vaší ratolesti. „U dítěte školního věku se nároky na pohybovou aktivitu zvyšují, což je trochu v rozporu se skutečností, že s nástupem školní docházky dochází k jejímu omezení. V mladším školním věku dochází k řadě fyziologických změn, jakými jsou změna typu postavy, postupné prodlužování končetin, které rostou rychleji než trup a nebo přibývání podkožní tukové vrstvy. Postupně dochází mezi 6. až 10. rokem věku dítěte z pohledu fyziologického i k nárůstu vytrvalosti,“ uzavírá pediatrička MUDr. Božena Kalvachová.

Je proto vhodné volit sportovní aktivity jako fotbal, plavání, cyklistika nebo tanec, kde je kladen důraz na výdej energie a vytrvalost. V tomto věkovém údobí by měl čas věnovaný pohybové aktivitě odpovídat stejnému času strávenému ve škole, tj. 5 hodin. U dospívajících by měla pohybová aktivita tvořit minimálně hodinu denně. Velmi důležité je, aby si dítě vytvořilo k pohybu kladný vztah a stalo se přirozenou součástí životního stylu. Naštěstí v dnešní době je nabídka pohybových aktivit natolik pestrá, že by neměl být problém najít tu nejvhodnější.

Děti jsou tlusté a zároveň podvyživené

Pokud se rodiče snaží řešit obezitu svých dětí, první myšlenky často vedou k omezení stravy. Děti by měly držet dietu. Méně jíst. Přivést do těla méně energie. To je ale velmi nesprávný až nebezpečný závěr. Děti v období růstu potřebují dostatek energie a optimální množství biologicky cenných látek. Pokud omezíme energetickou hodnotu stravy, dodáváme obvykle do organismu i méně vitaminů a minerálů. Děti mají hodně jíst. Prospívá jim to. Strava však musí být sestavena tak, aby přiváděla do těla minimum prázdných kalorií. Tedy energie, která není doprovázena vysokým množstvím vitaminů, minerálů, vlákniny a stopových prvků. Strava, kterou dnes konzumují naše děti, je energeticky hutná, ale biologicky chudá. Rodiče, kteří mají doma obtloustlé dítě a nevědí, jak bezpečně snížit jeho hmotnost, by se měli obrátit na odborníka. I tlusté dítě totiž může být podvyživené.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod