Máte doma malého drzouna? Poradíme vám, jak ho rychle uklidnit

 Děti 
26. července 2018 11:26 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Odmlouvání i drzost se objevuje v předškolním věku Shutterstock
Děti umí své rodiče některými poznámkami občas pěkně vytočit a doslova je rozpálit doběla. Jak reagovat na drzé poznámky a jak docílit toho, aby vaše děti nebyly drzé?

Drzost je jeden ze způsobů slovní agrese, kterým se dítě brání. Někdy děti reagují drze například na to, pokud se jim nadává, ale někdy se tak děje i v případě, kdy s nimi mluvíme přátelsky. A je jedno, jestli jim je pět, sedm nebo "náct".

Velký mezník

Odmlouvání a drzé chování se obvykle objevuje v předškolním, zejména pak ve školním věku. V tomto období totiž dítěti přibývá věcí, které řeší samo bez rodičů, čímž mu zákonitě roste sebedůvěra. Což je na jednu stranu dobře, ale někdy se stane, že to prostě přežene. Nejhorší, co rodiče mohou pro své dítě udělat, jsou neustálé výtky, kritika a přemrštěné nároky. Jedinou možností, jak toto období úspěšně přečkat, je důsledně vytvářet hranice, za které již dítě nepustíte.

Buďte důslední

Je jenom na vás, kam až své dítě pustíte. Protože pokud jednou dítěti v legraci něco dovolíte, bere to už jako správný způsob chování. Ale jestli je za to samé podruhé už kritizováno, pak jenom v jeho hlavě vyvoláte zmatek.

Odraz rodičů

Sáhněte si do vlastního svědomí. Dítě totiž často jen opakujte to, co samo vidí u vás. Takže i vaše chování musí být v souladu s tím, co chcete od své ratolesti.

Dejte mu svobodu

Jestli něco dítě zvládá zcela samo, bez vaší pomoci, pak mu zbytečně nepomáhejte. Tím se totiž  měníte ve služku, které si dítě neváží. Naopak když dítěti umožníte, aby bylo za určité věci zodpovědné, dovolujete mu tím růst, rozvíjet samostatnost a důvěru v sebe sama.

A hlavně...

Neustále své dítě ujišťujte, že je milované, chtěné, že je dobré a že i přes občasné neshody jej máte stále velmi rádi a že je u vás v bezpečí.

Jak reagovat

Až bude váš potomek zase drzý, snažte se skutečně zkrotit svůj hněv. Jak toho lze docílit, jsme více psali zde. Těmito výlevy jenom dítě utvrzujete v tom, že o něj nestojíte a nechápete jej. Navíc to v něm vyvolá jenom další negativní chování. Na druhou stranu není vhodná ani domluva a zdlouhavé vysvětlování. Protože tímto získalo dítě pozornost a má pocit, že když je drzé, tak je najednou pro rodiče důležité. Ideální je, pokud tomuto způsobu chování nebudete věnovat pozornost. Dítě odveďte do jeho pokoje s tím, že se s ním budete bavit, až se uklidní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?