I dětem mohou šedivět vlasy. Příčin může být několik, následky mohou být fatální

 Děti 
29. června 2018 08:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ztráta melaninu může značit řadu problémů Internet
První šediny se běžně objevují až po padesátce. Nicméně existují případy, kdy začnou šedivět i dvacetiletí a dokonce také děti. A barvení to rozhodně nevyřeší.

Vlasové kořínky obsahují melanin, který dává vlasům barvu. Šedé vlasy jsou hlavně důsledkem ztráty melaninového pigmentu a vlasy začnou vyrůstat z hlavy již šedivé. U dětí se tento stav nazývá „Canities“ (šedivé vlasy). A příčin toho, proč tomu tak je, může být hned několik.

Nedostatek B12

Jednou z hlavních příčin šedivění dětí může být špatná výživa, zejména nedostatek vitaminu B12 nebo porucha při vstřebávání tohoto důležitého vitaminu v organismu. Ten se všeobecně vyskytuje především v potravinách živočišného původu, jako jsou mléčné výrobky a vejce. Pro vegany mohou být jeho zdrojem nutriční kvasnice, rostlinná mléka, snídaňové cereálie, mořské řasy, pšeničné klíčky, houby a sója.

Nekouří náhodou?

Vhodnými vitaminy, které by mohly zneškodnit volné radikály, tedy látky, které způsobují vnitřní poškození organismu a urychlují proces stárnutí, jsou C a E. K těm nejlepším zdrojům „céčka“ patří listová zelenina, citrusy a celá zrna. Na druhou stranu, největším požíračem vitaminu C je kouření. Takže pokud váš šedivějící dospívající kouří, měl by tohoto zlozvyku hned zanechat.

Ach ta genetika!

Mít bílé vlasy v mladém věku je většinou genetická záležitost. Lidé, kteří měli bílé vlasy, když byli mladí, přenášejí tyto geny na své potomky.

Štítná žláza

Bílé vlasy v mladém věku mohou způsobit i některé zdravotní problémy, jako je anémie a nerovnováha hormonů štítné žlázy. Další příčinou může být vitiligo, což je autoimunitní onemocnění, při kterém jsou melanocyty považovány za cizí organismy a jsou tak ničeny. 

Špatná psychika

Předčasně bílé vlasy však mohou vést u dítěte ke ztrátě sebevědomí a hrozí i psychické problémy. Vaše dítě se pa může stát terčem posměchu spolužáků a být vyřazeno z kolektivu. Vážné psychické problémy u dětí mohou mít až fatální následky.

Ze všeho nejdříve vezměte dítě k lékaři, který by měl vyloučit některou z výše jmenovaných poruch. Důležité také je, abyste co nejvíce ušetřili pokožku od chemických látek. A změňte také stravovací návyky svého dítěte. Měl by konzumovat jídlo bohaté na železo, vitamin B, sodík a měď, zařadit do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny, vhodné jsou také vitaminové doplňky, včetně kyseliny listové.

Barvení vlasů

Zkuste také masáž vlasů kokosovým olejem, který se vařil s kari kořením. U starších dětí můžete přistoupit i na barvení, ale pokud možno přírodními barvami. A nebo si vyrobte doma svou vlastní, přírodní barvu na vlasy. O tomto tématu jsme více psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty